NOS NieuwsAangepast

Afghanen pleiten voor steniging

Een werkgroep van het Afghaanse ministerie van Justitie wil dat steniging als straf opnieuw wordt ingevoerd. Afghanen die seks buiten het huwelijk hebben, zouden op die manier ter dood gebracht moeten worden.

Human Rights Watch, dat het voorstel in handen heeft, noemt het schokkend dat Afghanistan twaalf jaar na het verdrijven van de Taliban mogelijk opnieuw steniging invoert. President Karzai moet direct uitsluiten dat het voorstel wordt geaccepteerd, vindt de mensenrechtenorganisatie.

Overspel

De werkgroep kijkt naar nieuwe strafwetgeving. De huidige dateert van 1976. Daarin wordt steniging niet genoemd, maar toen de Taliban aan de macht kwamen, midden jaren 90, werd overspel publiekelijk bestraft met steniging.

Ook na de val van de Taliban zijn er berichten geweest over stenigingen, maar die sancties werden nooit uitgevoerd namens de regering.

Human Rights Watch wil dat de internationale gemeenschap Afghanistan waarschuwt. De geldkraan zou dichtgedraaid moeten worden als de regering serieus naar het voorstel gaat kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl