NOS NieuwsAangepast

"PvdA wijkt niet voor banken"

Regeringspartij PvdA houdt vast aan de verhoging van de buffers van banken. De banken verzetten zich tegen het plan om meer geld in kas te houden. "We laten ons niet onder druk zetten", zei PvdA-Kamerlid Nijboer in het NOS Radio1 Journaal.

Vandaag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de bankensector. De Kamer praat met bankiers, toezichthouders, wetenschappers en de Consumentenbond over het kabinetsplan om de Nederlandse bankensector aan te passen.

Gezonder

Het kabinet wil dat banken gezonder worden en minder risicovolle producten verkopen. De banken moeten grotere financiële buffers hebben en de bonussen worden aan banden gelegd.

Volgens de banken schaadt een verhoging van de buffers het economisch herstel, omdat ze daardoor minder krediet mogen verstrekken. Consumenten krijgen dan minder gemakkelijk een lening of een hypotheek.

Ook zeggen banken dat het kabinetsplan hen dwingt om weer meer risicovolle producten te verkopen, om winst te blijven maken.

De PvdA is niet onder de indruk. "Minder winst is vervelend voor aandeelhouders, maar wij willen niet dat de belastingbetaler ervoor opdraait", zegt Nijboer. In 2008 en 2009 heeft de Nederlandse staat miljarden euro's moeten uitgeven om het faillissement van grote Nederlandse banken te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl