NOS NieuwsAangepast

Rotterdam kocht schuld minima af

De gemeente Rotterdam heeft in 2011 voor bijna één miljoen euro de schuld van duizenden uitkeringsgerechtigden bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis afgekocht. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rotterdamse wethouder Florijn (PvdA).

De gemeente deed dat om te voorkomen dat deze mensen nog verder in de problemen zouden komen. Volgens het AD wist de gemeenteraad niets van de regeling. Het college zou het stil hebben gehouden uit vrees voor negatieve reacties.

De mensen met een betalingsachterstand dreigden te worden geregistreerd als wanbetaler bij het College voor Zorgverzekeringen. Daardoor zouden ze nog verder in de financiële problemen komen.

Zeven miljoen

Geregistreerde wanbetalers moeten namelijk niet alleen de zorgpremie betalen, maar ook nog een boete van 30 procent. Door een regeling te treffen voor de totale schuld van zeven miljoen euro, voorkwam de gemeente dat.

De Sociale Dienst van Rotterdam betaalde één miljoen. Ook het CVZ nam een klein deel van de schuld voor zijn rekening. De rest van de schuld werd afgeboekt door Zilveren Kruis. In de zorgpremie van alle verzekerden zit een opslag om dit soort gevallen op te vangen, zegt de zorgverzekeraar in de krant.

Voorschot

De gemeente heeft geprobeerd om het voorgeschoten geld terug te vorderen bij de uitkeringsgerechtigden. In hoeverre dat is gelukt, is onduidelijk.

Ook zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden weer een betalingsachterstand zouden oplopen bij hun zorgverzekeraar. Volgens Zilveren Kruis zijn er inmiddels weer 7000 Rotterdammers met grote betalingsachterstanden.

Wethouder

De Rotterdamse wethouder Florijn (PvdA) zegt in het AD dat met het akkoord is voorkomen dat 2500 mensen als wanbetaler zouden worden geregistreerd. Daarmee is ook voorkomen dat deze mensen hun aanvullende zorgverzekering verloren.

De woordvoerder van Florijn zegt dat het besluit met individuele raadsleden en de cliëntenraad van de Sociale Dienst is besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl