NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse kopstukken in de cel

In Brazilië hebben veroordeelde kopstukken uit de politiek en het zakenleven zich gemeld om hun straf uit te zitten. De politici en zakenmensen werden vorig jaar veroordeeld in de grootste corruptierechtszaak in de geschiedenis van het land, het Mensalao-proces.

Ze zijn schuldig bevonden aan het omkopen van oppositieleden tijdens de ambtsperiode van president Lula da Silva (2003-2011). In ruil voor een maandelijkse toelage steunden omgekochte politici in 2003 en 2004 de regering bij belangrijke stemmingen in het parlement.

Een jaar na het vonnis in het proces gaf het Hooggerechtshof donderdag arrestatiebevelen uit voor 12 van de 25 veroordeelden. Volgens Braziliaanse media hebben inmiddels negen veroordeelden zich gemeld.

Stafchef president

Een van hen is de voormalige stafchef van Lula da Silva, Jose Dirceu. Hij is veroordeeld tot bijna 11 jaar gevangenisstraf. Ook de voormalige president van de Arbeiderspartij (PT) Jose Genoimo heeft zichzelf in Sao Paolo aangegeven. Hij moet bijna zeven jaar de cel in. Volgens het Openbaar Ministerie worden ze de komende dagen overgevlogen naar de hoofdstad Brasilia.

Het Mensalao-proces wordt gezien als een belangrijke maatstaf voor de aanpak van de corruptie in het land. In juni gingen honderdduizenden Brazilianen de straat op, onder meer omdat ze genoeg hebben van de corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl