Pandapunten voor Rutte?
Premier Rutte is op handelsmissie in China. Dat gaat volgens de premier fantastisch. Hij wordt op het hoogste niveau ontvangen door premier Li Keqiang en sprak zelfs met president Xi Jinping.
Enfin, dat is allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar je telt pas echt mee als buitenlands leider als je een reuzenpanda mee naar huis krijgt. Jawel, een reuzenpanda.
Dat heet pandadiplomatie, een beproefde methode van Chinese machthebbers om de banden aan te halen met de handelspartners. Tegenwoordig geeft China de panda's niet weg, maar verhuurt ze. Voor 1 miljoen per jaar mag een dierentuin in het desbetreffende land een pandapaar huren. Dierentuinen betalen maar al te graag voor de panda's, omdat ze denken dat daardoor het aantal bezoekers kan verdubbelen.
Pandapunten
"Als landen een reuzenpanda in bruikleen krijgen, getuigt dat van diepe vriendschap", vertelt Marieke de Vries, onze correspondent in China. Frankrijk kreeg er al een mee, net als Canada - landen die van strategisch groot belang zijn dus. Maar, ook de Schotten ontvingen een reuzen-bamboe-eter, en wel omdat ze zulke lekkere zalm exporteren naar China.
De grote vraag is dus: scoort Rutte z'n pandapunten? Marieke vroeg het hem, en hij had het wel met de Chinese president over de pandadiplomatie gehad.
"Meestal gaat het zo dat de panda meekomt als de Chinese president op bezoek komt", vertelde Rutte, die de president nog even heeft gewezen op onze uitstekende pandaopvangfaciliteiten, bijvoorbeeld in Wageningen. Op de vraag van Marieke of het belangrijk is voor Nederland om een panda te krijgen, wilde de premier niet veel zeggen. "Alles wat ik daar over zeg, maakt de kansen niet groter."
Afwachten dus. Als we maar geen verkouden panda meekrijgen...