NOS NieuwsAangepast

Surinaams onderzoek Dino bepleit

Door correspondent Harmen Boerboom.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie moet een strafrechtelijk onderzoek instellen naar aanleiding van de nieuwe aanklacht tegen Dino Bouterse. Dat zegt de Surinaamse oud-minister van Justitie en Politie en oppositieleider Chandrikapersad Santokhi.

Vrijdag kreeg Dino Bouterse te horen dat hij, naast verdenking van internationale drugshandel en wapenbezit, ook verdacht wordt van de bereidheid tot steun aan een terreurorganisatie.

Dino Bouterse (41), de zoon van president Desi Bouterse, zou aan Amerikaanse undercoveragenten, die zich voordeden als vertegenwoordigers van de terreurorganisatie Hezbollah, onder meer wapens en een trainingskamp hebben toegezegd. Ook zou hij zorgen voor identiteitsverandering van de terroristen en ze voorzien van Surinaamse paspoorten.

Strafbare feiten

Volgens Santokhi kan Dino Bouterse niet op eigen houtje gehandeld hebben en zijn de strafbare feiten ernstig genoeg om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. "Ik vind dat de procureur-generaal de taak heeft om de zaak 'to the bottom' te onderzoeken", zegt de oud-minister.

Dat zou volgens hem moeten gebeuren in samenwerking met de Amerikaanse justitie. "Suriname heeft uitstekende bilaterale relaties met de Verenigde Staten. Er zijn talloze verdragen inzake drugshandel, mensensmokkel en ook terrorismebestrijding. Redenen genoeg dus om een gezamenlijk onderzoek te doen."

Complot

De Surinaamse regering reageerde in september, kort na de arrestatie van Dino in Panama, sceptisch op de aanhouding van de presidentszoon. Het zou een Amerikaans complot zijn om Desi Bouterse zwart te maken.

Santokhi gelooft daar niet in. "Amerika is een rechtsstaat met onafhankelijke rechters. Als er geen bewijs is, dan zal Dino worden vrijgesproken. Het is belangrijk dat de Surinaamse regering en het Surinaamse OM de beschuldigingen van de Amerikanen serieus nemen. Als was het alleen al vanwege het feit dat we bondgenoten zijn in de strijd tegen drugs."

Maar waarom die enorme undercoveroperatie om Dino te vangen? Speelt daarbij niet mee dat hij de zoon van de Surinaamse president is? "Dino is een hardnekkige crimineel. Hij heeft hier in Suriname ook vastgezeten. Als je criminele activiteiten blijft ontplooien, dan blijft justitie op je jagen. En als je internationale criminele activiteiten ontplooit, dan moet je niet verbaasd zijn als je internationale opsporingsinstanties achter je aankrijgt," legt Santokhi, die oud-politieman is, uit.

Blunder

President Bouterse wilde gisteren niets zeggen over de nieuwe beschuldigingen aan het adres van zijn zoon. Wel zei minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken in een videoboodschap: "We zijn voor de wereld een voorbeeld van multi-etniciteit. We zijn tolerant en respecteren elkaars religie. Voor terrorisme is geen plaats, omdat dat niet onze levenshouding is."

Santokhi, tevens leider van de grootste oppositiepartij VHP, vindt dat Lackin met zijn reactie "een ongelooflijke blunder" heeft begaan. "In plaats van dat hij zegt dat de regering zich distantieert van de daden van het individu Dino Bouterse, doet hij nu net of ons land als geheel door de Amerikanen is beschuldigd."

Lackin benadrukte in de videoboodschap overigens wel de uitstekende samenwerking met de Amerikanen op het gebied van internationale drugshandel. Hij ging niet in op de zaak-Dino, maar zei dat Suriname zijn best doet bij de opsporing van internationale criminelen. "We zijn open en willen 'all the way' meegaan in de samenwerking. We hebben niets te verbergen. Juist op de gebieden waarin wij zwak zijn, vragen wij het buitenland om ons te helpen," aldus Lackin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl