NOS NieuwsAangepast

"Dino Bouterse hielp Hezbollah"

Door correspondent Harmen Boerboom

De Amerikaanse openbaar aanklager heeft de aanklacht tegen Dino Bouterse uitgebreid. De zoon van de Surinaamse president werd al vervolgd voor internationale handel in wapens en drugs, aan de aanklacht is nu ook steun aan terreurorganisaties toegevoegd.

Volgens openbaar aanklager Preet Bharara in New York heeft Dino Bouterse grote aantallen mensen die verdacht worden van lidmaatschap van de terreurorganisatie Hezbollah Surinaamse paspoorten aangeboden. Hij zou daar in totaal miljoenen Amerikaanse dollars voor hebben gevraagd. Met Suriname als permanente basis zouden zij aanslagen kunnen voorbereiden op Amerikaanse doelen.

Trainingskampen

Het Amerikaanse OM stelt dat Dino Bouterse met undercoveragenten heeft gesproken over het opzetten van trainingskampen voor Hezbollah in Suriname. Hij verschafte een agent een vals paspoort waarmee hij Suriname kon binnenkomen om een trainingslocatie te inspecteren.

Volgens het Amerikaanse drugsbestrijdingsbureau DEA hebben undercoveragenten in juni in een Surinaams overheidsgebouw een ontmoeting gehad met Dino Bouterse en zijn medeverdachte Quincy Muntslag. Ze zouden de agenten een raketwerper en een kilo cocaïne hebben laten zien.

Bedreiging

"Drugsorganisaties en terroristische netwerken zijn wereldwijd met elkaar verbonden," zegt Michele Leonhart van de DEA. "Verdachten als Dino Bouterse zijn een rechtstreekse bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Wij zullen zonder aanzien des persoons de gevaarlijke individuen en criminele groepen achtervolgen die de winst van drugssmokkel gebruiken om terreurnetwerken zoals Hezbollah te financieren."

De strafzaak tegen Dino Bouterse werd vrijdag in New York voortgezet. Bouterse werd op 29 augustus in Panama aangehouden op verzoek van de Amerikaanse justitie. Als hij schuldig wordt bevonden hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl