Piloten kunnen lening niet afbetalen
Zo'n zestig jonge piloten slepen ABN Amro voor de rechter, omdat ze de lening voor hun studie niet kunnen afbetalen. De piloten zeggen dat ze te weinig verdienen en vinden dat de bank hun nooit zo veel geld had moeten lenen.
De advocaat van de piloten wil dat de hoogte van de lening wordt teruggebracht tot "proporties die voor normale mensen af te betalen zijn". Ook wil hij een betalingsregeling die voor de jonge piloten is op te brengen.
De opleiding kost gemiddeld 100.000 euro. Omdat de piloten tijdens hun studie nog niet hoeven af te lossen, lenen ze ook de rente over die jaren. Daardoor zitten veel jonge vliegers met een schuld van ten minste 125.000 euro.
Minder inkomsten
De piloten zeggen dat ze na het afronden van hun studie onvoldoende inkomsten hebben om die lening af te lossen. Door de slechte economische omstandigheden is er minder werk en moeten ze aan de slag bij prijsvechters als Ryanair, waar ze veel minder verdienen dan bij onder andere KLM.
Ook Aziatische maatschappijen, die wel werk hebben, betalen minder dan reguliere Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.
"Risico's uitgelegd"
ABN Amro verwacht dat de markt weer aantrekt en dat er op termijn voldoende werk is voor alle afgestudeerde piloten. Volgens een woordvoerder van de bank wordt zelfs een tekort aan vliegers verwacht.
De bank zegt dat het de piloten heeft aangeboden om de lening over een langere periode af te lossen. Ook wil ABN Amro tijdelijk de rente bevriezen, zodat de schuld niet verder oploopt.
Een woordvoerder wijst erop dat de meeste piloten hun lening wel kunnen afbetalen en dat ABN Amro op informatiebijeenkomsten en in persoonlijke gesprekken met de piloten in spe en hun ouders de risico's heeft uitgelegd.
Garantiefonds
De advocaat van de zestig piloten bestrijdt dat en stelt dat zijn cliënten onvoldoende duidelijk was welke risico's ze liepen. Volgens advocaat Olberts gingen de studenten ervan uit dat een garantiefonds hen dekte bij problemen, maar dat blijkt niet het geval.
Olberts zegt dat het garantiefonds nog nooit een uitkering heeft gedaan aan piloten in financiële nood. De advocaat denkt bovendien dat ABN Amro mogelijk niet voldaan heeft aan de regels van de Autoriteit Financiële Markten.
Omdat de AFM niet wil reageren en Olberts de voorgestelde oplossing van ABN Amro onvoldoende vindt, stapt hij op korte termijn naar de rechter.