NOS VoetbalAangepast

Van Basten: arbiter ging te ver

Marco van Basten werd zondag tijdens het duel tussen FC Utrecht en sc Heerenveen (2-0) door scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de tribune verwezen. De woede van de trainer was na afloop nog niet bekoeld. Kamphuis toonde zich schuldbewust.

Van Basten liet na de 2-0 van Jacob Mulenga in woord en gebaar zijn onvrede blijken en betrad het veld. "Dat doelpunt was de druppel die de emmer deed overlopen", aldus Van Basten na afloop.

"Het was buitenspel"

"Het was buitenspel en dat had hij of zijn grensrechter moeten zien. Daarvoor had de scheidsrechter al meerdere fouten gemaakt. Daar heb ik wat van gezegd, op het veld."

"Dat mag niet en hij vond het nodig me naar de tribune te sturen. Ik kan alleen maar neerbuigend kijken naar hoe hij dat doet. Als de scheidsrechter te ver gaat in het maken van fouten sta ik mezelf toe om dat op deze manier te laten blijken."

"Na twintig minuten had hij al drie gele kaarten gegeven", vervolgde Van Basten. "Verder had Alfred (Finnbogason) een duidelijke penalty moeten krijgen. Het werd er niet beter op. In de rust heb ik tegen hem gezegd dat zijn beslissingen allemaal in het voordeel van Utrecht waren. Ik vond dat hij dat moest weten. In de tweede helft ging hij rustig door."

Kamphuis: het was buitenspel

Kamphuis ging in de tweede helft ook in de fout door Utrecht een strafschop te onthouden na een opzichtige duw van Joey van den Berg tegen Mulenga. Na het zien van de beelden zei hij over de goal van Mulenga: "Het was buitenspel, op moment van schieten staat hij voor de lijn. De goal had niet goedgekeurd moeten worden."

Over de penaltysituaties: "Ik had een strafschop moeten geven. Het was een beetje de Wet van Murphy. Ik ga met een ontzettend vervelend gevoel naar huis."

Het wegsturen van Van Basten was in zijn ogen wel terecht. "Vervelend, maar ik vind het ook niet leuk om een trainer weg te sturen. Hij komt het veld in en dan moet ik hem wegsturen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl