NOS NieuwsAangepast

Nederlandse militairen naar Mali

Nederland stuurt een militaire missie naar Mali. Het gaat om ongeveer 380 mensen, voor het merendeel militairen. De Nederlanders blijven "in beginsel" tot eind 2015. "In de loop van 2015 bezien we of verlenging noodzakelijk is", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte zei verder dat het in direct Europees en dus Nederlands belang is om deel te nemen aan deze missie. Het noorden van Mali is volgens hem een broedplaats van extremisme en een vrijplaats voor het opleiden van terroristen. Maar hij benadrukte dat Nederland dit ook voor de burgerbevolking van Mali doet, die onder meer lijdt onder armoede en mensenrechtenschendingen.

Trainen en inlichtingen verzamelen

De Nederlandse militairen zullen vooral inlichtingen, verwerken en analyseren voor de VN-missie. Een eenheid met vier Apache-gevechtshelikopters wordt ingezet om inlichtingen te verzamelen en om Nederlands personeel te beschermen. Ook worden politiefunctionarissen en civiele deskundigen naar Mali gestuurd. Zij gaan zich bezig houden met politietraining, rechtsstaatontwikkeling en hervorming van de veiligheidssector.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de VN-missie naar Mali onomstreden is en gesteund wordt door de internationale gemeenschap. Dat blijkt onder meer uit het feit dat "China voor het eerst gewapende militairen inzet" voor deze missie. De missie is in zijn ogen een succes als het politiek proces is geslaagd en Mali geen vrijhaven voor terroristen of snelweg voor criminelen meer is.

'Oren en ogen'

Minister Hennis van Defensie zegt dat de Nederlandse militairen de 'oren en ogen' van de VN zullen zijn en zich voornamelijk zullen richten op het vergaren van inlichtingen en verkenning. In december vertrekken volgens haar de eerste militairen naar Mali om kwartier te maken. De overige militairen gaan in januari.

Voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat er duizend militairen nodig zijn voor de missie naar Mali. Snels wees erop dat er voor elke uitgezonden eenheid twee eenheden in Nederland beschikbaar moeten zijn, die de uitgezonden eenheid kunnen aflossen. Dat geldt voor de commando's en opleiders, maar ook voor het ondersteunend personeel.

Islamitische extremisten

Mali werd begin dit jaar voor een groot deel ingenomen door islamitische extremisten, waarna Franse militairen hen met een militaire actie grotendeels terugdrongen.

Nederland draagt met de 380 mensen bij aan de de VN-missie MINUSMA, die stabiliteit moet brengen in het land. De VN-Veiligheidsraad beloofde in juli dat de missie uit 12.600 militairen zou bestaan. Oud-minister Koenders leidt de MINUSMA-missie namens de VN.

Vanavond in Nieuwsuur commandant der strijdkrachten Tom Middendorp over de missie naar Mali - Nederland 2, 22.00 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl