NOS NieuwsAangepast

Rommelhypotheken ING in etalage

De staat gaat het pakket Amerikaanse rommelhypotheken van ING verkopen. Minister Dijsselbloem rekent daarbij op een winst van zo'n 400 miljoen euro. De geschatte marktwaarde van de hypotheken is 6,4 miljard euro.

Daarnaast betaalt ING dit jaar bijna 400 miljoen euro aan de staat als vergoeding voor de steun.

In januari 2009, midden in de kredietcrisis, nam de overheid 80 procent van het risico op een portefeuille met zogenoemde Alt-A hypotheken over van ING. Dat was nodig omdat bij beleggers grote onrust was over wat die hypotheken nog waard waren. Gevreesd werd dat veel Amerikaanse huiseigenaren hun hypotheek niet terug zouden betalen door de crisis op de huizenmarkt.

Alt-A hypotheken

Aanvankelijk waren alleen zogenoemde subprimehypotheken verdacht, maar op het hoogtepunt van de crisis breidde de onrust zich ook uit naar de Alt-A-hypotheken, die eerst nog veilig werden geacht.

Het was in 2009 de tweede grote steunoperatie voor ING. In oktober 2008 kreeg ING al 10 miljard euro aan staatssteun.

400 miljoen winst

De staat verwacht de Alt-A-hypotheken nu dus met 400 miljoen winst te verkopen. Dat komt doordat er, anders dan gevreesd, relatief weinig wanbetalingen zijn op de hypotheken. De geschatte opbrengst ligt binnen de range die oud-Minister Wouter Bos van Financiën in 2009 schetste. "Als het gaat zoals we verwachten verdient de staat 2 miljard dollar en als het zwaar tegenzit verliest de staat 600 miljoen dollar," schreef hij destijds aan de Tweede Kamer.

Wanneer het pakket hypotheken is verkocht, heeft de Staat niet meer het recht om twee commissarissen met bijzondere rechten voor te dragen in de top van ING. Op dit moment heeft de staat nog één commissaris bij ING: Tineke Bahlman.

Beperkingen

Andere beperkingen die de staat en de Europese Commissie aan ING oplegden, zoals het verbod op betaling van bonussen aan de top en het verbod op prijsleiderschap (de goedkoopste zijn) in bepaalde Europese markten, blijven nog wel van kracht.

ING verwacht in 2015 helemaal af te zijn van de staatssteun. Het bedrijf moet nog 2,25 miljard aan steun en boete terugbetalen. Dan heeft ING in totaal 13,5 miljard euro aan aflossing en boete betaald over de 10 miljard euro steun die het in 2008 kreeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl