"200 ernstige dreigtweets per dag"
In Nederland worden per dag zo'n 35.000 bedreigingen via Twitter geuit. Tweehonderd daarvan zijn zo ernstig dat de politie zo'n tweet natrekt. Dat stelt plaatsvervangend politiechef Martine Vis in de Volkskrant.
Vis is politiechef van de eenheid Rotterdam en is binnen de Nationale Politie verantwoordelijk voor de aanpak van bedreigingen via sociale media. Volgens haar wordt vrijwel elke dag ergens in Nederland een twitteraar opgepakt of krijgt iemand een waarschuwing wegens een dreigtweet.
Vreemde taal
De politiechef ziet de bedreigingen als een sociaal probleem. "Vroeger moest je een envelop kopen, een brief schrijven en hem posten. Nu tik je wat woorden en bedreig je iemand. Dat is erg makkelijk en gebeurt dus ook veel", zegt Vis in de krant.
Dagelijks worden in Nederland miljoenen tweets verstuurd. Zowel overdag als 's nacht zijn zo'n veertig agenten bezig met het in de gaten houden van dit berichtenverkeer.
Een bericht op Twitter is maximaal 140 tekens. Er worden vaak afkortingen en straattaal gebruikt. De politie heeft contacten met experts binnen bepaalde sociale groepen aan wie eventueel gevraagd kan worden welke betekenis een bericht heeft. Tweets in een vreemde taal worden zo nodig voorgelegd aan buitenlandse politiekorpsen.
Eenlingen
Ook wordt gelet of actuele ontwikkelingen leiden tot bedreigingen. Zo was er deze week extra aandacht voor de Rabobank. De bank kwam dinsdag in het nieuws vanwege het manipuleren van belangrijke rentetarieven.
De mensen die een dreigtweet de wereld in sturen zijn soms jongeren die hun emoties niet onder controle hebben, maar er zitten ook geradicaliseerde eenlingen tussen en leden van belangengroeperingen. Sommige bedreigers komen er vanaf met een reprimande.