NOS WielrennenAangepast

Elijzen: leuk om een rondje te domineren

Wielerploeg Belkin heeft zich de afgelopen dagen meer dan goed laten zien. De ploeg reed de Ronde van Hainan en won daar alle negen etappes, het eind-, punten- én ploegenklassement. Blijheid bij Belkin zelf. Maar de andere ploegen waren minder opgetogen over de suprematie van de Nederlandse formatie. De overige, grotendeels Aziatische, renners kwamen zelfs ploegleider Michiel Elijzen vragen of de Belkin-ploeg alsjeblieft nog wat kruimels wilde overlaten.

De NOS vroeg Elijzen naar zijn ervaringen op Hainan, een eiland in het zuiden van China.

Waarom doet Belkin eigenlijk mee aan een wedstrijd waarvan het niveau ver onder de Europese maat is?

"Het is ook sponsorbelang. Belkin heeft er baat bij dat we in Azië rijden. De Ronde van Peking is als WorldTour-wedstrijd een verplichting voor ons en voor Belkin heel belangrijk. Daarna zijn ze zijn dus ook ingegaan op de uitnodiging van de Ronde van Hainan. Ook de punten die we daar kunnen halen voor de UCI-ranking zijn belangrijk voor de ploeg. Elk punt telt. We hebben het heel serieus aangepakt in plaats van de renners rust te geven."

In het peloton zal er op een bepaald moment toch ook een reactie gekomen zijn. Jullie wonnen echt alles.

"Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen, maar op een gegeven moment voel je je een klein beetje ongemakkelijk als je zo veel wint. In de zevende etappe eindigden we op plek één, twee, drie en vier. Er zijn tijdens de koers ook renners bij mij aan de auto geweest om te zeggen dat er in ieder geval wat kruimels over moesten blijven. Daar heb ik natuurlijk niks over te zeggen. Ik kan moeilijk tegen mijn renners zeggen: vandaag gaan we maar niet winnen. Voor hen is het ook leuk om een keer een rondje te domineren."

Stel dat er nu geen sponsorbelangen zouden zijn, waren jullie dan ook in Hainan opgestapt?

"Ik denk het niet. Het seizoen duurt al lang genoeg. Iedereen is blij dat het seizoen erop zit. Het conservatieve achter het idee is dat je stopt na Parijs-Tours of na de Ronde van Peking en dat je er dan niet nog een negendaagse Ronde achteraan plakt. Zonder de interesse van Belkin in Azië hadden we dit waarschijnlijk niet gedaan. Nu dus wel. En ik kan niet zeggen dat het slecht bevallen is."

Het is het eerste jaar voor Moreno Hofland op het hoogste niveau. Hij wint in Hainan het eindklassement en drie etappes. Hoe moeten we die prestatie plaatsen in de 'grote mannenwielerwereld'?

"Ik denk dat Moreno gewoon een heel sterk en constant jaar heeft gereden. Hij werd ook derde in de massasprint van de laatste etappe van de Ronde van Peking. Het is gewoon een renner die op termijn grote massasprints gaat winnen en het goed gaat doen in kleine etappekoersen waar het niet te veel omhoog gaat. Voor iemand die dit in zijn eerste jaar laat zien, is het veelbelovend."

Het hele interview met Michiel Elijzen is hier te beluisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl