NOS NieuwsAangepast

Brand Leeuwarden onder controle

Bij een grote brand in het centrum van Leeuwarden is een man om het leven gekomen. Het is waarschijnlijk een 24-jarige bewoner van een appartement.

De brand brak gisteren om 17.15 uur uit in een kledingzaak. Het vuur sloeg snel over. Zeker vijftien winkels en woningen werden getroffen door het vuur. Tientallen mensen werden geëvacueerd. Ze hebben de nacht doorgebracht bij familie of vrienden of in een hotel.

Het vuur verwoestte het huis waarin spionne Mata Hari in 1876 werd geboren. Volgens de eigenaar van het pand is het interieur totaal verloren gegaan en staat de gevel op instorten.

Diepe indruk

Straten in het centrum van de stad zijn afgezet, omdat er nog meer gebouwen op instorten staan. De gemeente moest het uitgaanspubliek oproepen om niet naar de brand te komen kijken.

Al snel na het arriveren van de hulpdiensten werd duidelijk dat er in een van de woningen boven de winkel iemand niet naar buiten kon. De man, zeer waarschijnlijk de 24-jarige bewoner, heeft gebeld met de hulpdiensten. Brandweermannen die hem probeerden te redden moesten zich terugtrekken omdat hun eigen leven gevaar liep door het vuur. "Dat heeft bij de collega's diepe indruk gemaakt", zei George Kuntz van de Friese brandweer.

Om 11.00 uur worden de getroffen bewoners en ondernemers op een bijeenkomst bijgepraat door de gemeente. De brandweer hoopt het lichaam van het slachtoffer vanmorgen te kunnen bergen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl