NOS NieuwsAangepast

Nog week hoog waterpeil Goeree

Het zal na een zondag van langdurige hoosbuien en windstoten nog een week duren voordat het waterpeil op het eiland Goeree-Overflakkee weer op het normale peil is. Dat meldt het waterschap Hollandse Delta.

Alle pompen in alle gemalen staan aan en in het gebied zijn tientallen noodpompen ingezet. Maar de sloten zijn zo vol, dat het water slechts heel langzaam zakt. Hollandse Delta kreeg aan het begin van de avond nog steeds meldingen van hoog water binnen.

Meubels in veiligheid

Uit verschillende delen van het land kwamen vandaag meldingen van overlast, maar Goeree-Overflakkee had de meeste last van de regen. Op sommige plaatsen is volgens de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond meer dan 100 millimeter regen gevallen; meer nog dan de verwachte 80 tot 90 millimeter. Normaal valt in de hele maand oktober niet zo veel neerslag.

In de dorpen Goedereede, Stellendam en Melissant stonden vanmiddag vrijwel alle straten blank. Bewoners werd aangeraden meubels in veiligheid te brengen.

Er waren rond honderden meldingen van mensen bij wie het water het huis was binnengelopen. Twee polders werden ingericht als waterbergingsgebied.

Aanmerkelijk minder

Zondagavond valt er nog steeds regen, maar vannacht wordt het vanuit het oosten wat droger. Maandag regent het in het westelijke deel van het land opnieuw, maar met zo'n 10 millimeter aanmerkelijk minder dan zondag.

De komende week is het volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra vaak wisselvallig, de droge woensdag uitgezonderd, maar het meest extreme weer is achter de rug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl