NOS NieuwsAangepast

Vermisten na aanvaring Noordzee

Op de Noordzee wordt gezocht naar drie schipbreukelingen. Ze horen bij de bemanning van een schip dat ter hoogte van Callantsoog met een vissersboot in aanvaring kwam. Het schip dat een boorplatform bewaakt, is gezonken.

De aanvaring was rond 01.30 uur bij een boorplatform zo'n 40 kilometer uit de kust. Over de oorzaak is nog niets bekend. Het weer en het zicht zijn goed en er staat weinig wind. "Het is nog een raadsel hoe dit heeft kunnen plaatsvinden", zegt de Kustwacht.

Reddingvesten

Na de aanvaring zag de bemanning van de vissersboot vijf mensen aan dek van het schip. Ze hadden overlevingspakken aan. Het schip zonk binnen 20 minuten. Twee bemanningsleden konden uit het water worden gered.

Het gezonken schip is een zogenoemde guard vessel. De bemanning op het schip moet voorkomen dat schepen dicht bij een boorplatform komen wanneer daar werkzaamheden plaatsvinden.

De Kustwacht sluit niet uit dat de vermiste bemanningsleden nog in het wrak zitten. De Noordzee is op de plaats van de aanvaring zo'n 25 tot 30 meter diep. Voor de zekerheid zijn duikers van de marine opgeroepen. Onder de vermisten zijn geen Nederlanders.

Als de vermisten in zee zijn terechtgekomen, kunnen ze het daar uren volhouden, denkt de Kustwacht. De temperatuur van het zeewater is zo'n 16 graden.

Marineschip

Aan de reddingsoperatie doen drie reddingsboten, twee helikopters en het marineschip Snellius mee. Ze krijgen hulp van een tiental vissersboten die in de buurt liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl