NOS NieuwsAangepast

Dullaert: Deense les voor jeugdzorg

De Kinderombudsman Marc Dullaert waarschuwt dat sommige kwetsbare kinderen slechtere zorg zullen krijgen na de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten.

Dullaert doet dat op basis van ervaringen in Denemarken en naar aanleiding van het tempo waarin de bezuiniging hier doorgevoerd wordt.

Staatssecretaris Van Rijn zegt in een reactie dat de gemeenten zich al lang voorbereiden en nauw samenwerken zodat de kwaliteit van de zorg wel op peil zal blijven.

Besparing

Deze week stemt de Tweede Kamer over de wet die regelt dat jeugdzorg in 2015 van vijftien regio's overgaat naar meer dan 400 gemeenten. Denemarken ging Nederland hierin voor in 2007.

In Nederland wordt er stapsgewijs binnen vier jaar 15 procent gekort op het budget van de jeugdzorg. In Denemarken kostte de jeugdzorg de eerste jaren na de hervorming juist meer.

Een kleine besparing werd pas na vier jaar ingeboekt. De Kinderombudsman pleit ervoor om niet tegelijk over te hevelen en te bezuinigen.

Preventie

Duidelijk is dat Denemarken het aantal uithuisplaatsingen flink heeft teruggedrongen sinds de overgang; alleen al tussen 2007 en 2011 daalde het aantal met bijna een derde.

Maatschappelijk werkers gaan vaker op huisbezoek, er is nauw contact met scholen en kinderopvang. Minder kinderen leven in instellingen.

Door meer in te zetten op preventie vanuit school en op gezinsbegeleiding hopen gemeenten hier in Nederland ook zwaardere problemen te voorkomen.

Maar dat succes kent ook een keerzijde. Zo ziet Søren Skjødt, hoofd van de jeugdzorginstelling Godhavn, dat kinderen steeds vaker bij hem terechtkomen na een aantal mislukte plaatsingen in pleeggezinnen. "De overheid moet accepteren dat sommige kinderen echt gespecialiseerde zorg nodig hebben", aldus Skjødt.

Duurzame plannen

Ook Nederlander Jan-Jaap Rothuizen, lector pedagogiek aan de Universiteit van Arhus in Denemarken maakt zich zorgen. Een aantal, vooral kleinere gemeenten, is negatief in het nieuws gekomen omdat ze niet de juiste zorg boden. Er komt een inspectie om gemeenten te controleren, maar intussen zijn er al veel Deense instellingen failliet gegaan.

Ook in Nederland waarschuwde Jeugdzorg deze week dat instellingen dreigen om te vallen door de forse kortingen die gemeenten voorstellen. Rothuizen zegt dat Nederland in zou moeten zetten op duurzame plannen en niet zou moeten bezuinigen op expertise die later weer nodig zal blijken, "want dat kost alleen maar meer geld".

Minister Plasterk en staatssecretarissen Teeven en Van Rijn gaan op 16 en 17 oktober met de Kinderombudsman naar Denemarken om het Deense model te bestuderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl