Mensenrechtenhof tart Cameron
De Britse premier Cameron zegt dat zijn land mogelijk het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens opzegt. Het verdrag zou de ruimte van nationale overheden om staatsgevaarlijke mensen uit te zetten te veel beperken.
Binnen de Conservatieve partij van Cameron gaan al langer stemmen op om het verdrag op te zeggen. Onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Theresa May en staatssecretaris van Justitie Chris Grayling spraken zich ervoor uit.
Meerdere opties
Volgens The Guardian is het de eerste keer dat Cameron het idee steunt.
De premier zei in een tv-interview, voorafgaand aan het partijcongres van de Conservatieven, dat zijn bewindslieden er deze week meer over zullen zeggen.
Cameron zei dat er meerdere opties zijn. Een daarvan is een eigen Brits mensenrechtenverdrag: "Het Europees Hof zou dan kunnen zeggen: 'de Britten hebben hun eigen verdrag, laten we dat respecteren'."
Uitlevering
Als zijn partij de volgende verkiezingen wint en alleen aan de macht komt, zal het mogelijk worden om "mensen die ons en onze manier van leven bedreigen" sneller het land uit te zetten, kondigde Cameron aan. Nu regeren de Conservatieven nog met de Liberaal-Democraten.
Groot-Brittannië heeft een moeizame relatie met het Europees mensenrechtenhof. Londen probeerde jarenlang om de radicale geestelijke Abu Qatada uit te leveren aan Jordanië, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verbood zijn uitlevering omdat bewijs tegen hem mogelijk is verkregen door marteling.
Bewijs
Qatada, verdacht van terreur, werd in juli alsnog uitgeleverd. Dat gebeurde nadat Groot-Brittannië en Jordanië een verdrag hadden getekend waarin staat dat bewijs dat door foltering is verkregen niet gebruikt mag worden in de rechtszaak.