NOS NieuwsAangepast

China gaat boeren in Oekraïne

China gaat op grote schaal landbouwgrond huren in Oekraïne, vooral voor de productie van graan en varkensvlees.

Om te beginnen wordt 100.000 hectare Oekraïnse landbouwgrond besteed aan de Chinese voedselproductie, een gebied ongeveer zo groot als de beide Flevopolders.

3 miljoen hectare

Volgens de overeenkomst, die staatsbedrijven uit beide landen hebben gesloten, wordt deze oppervlakte uiteindelijk uitgebreid naar 3 miljoen hectare, 5 procent van Oekraïne. Daarvoor betalen de Chinezen 2,6 miljard dollar aan het Oost-Europese land. China levert verder zaden, kunstmest en landbouwapparatuur aan Oekraïense boeren. Ook legt China snelwegen in Oekraïne aan en bouwt daar bruggen.

De buitenlandse voedselproductie door China beslaat nu 2 miljoen hectare, vooral in Zuid-Amerika. "Dat geeft aan dat het in Oekraïne om een zeer groot project gaat", zegt landbouwonderzoeker Ding Li.

Vruchtbaar landbouwgebied

Het voornemen past in het streven van Peking om meer voedsel over de grens te produceren, omdat voedselconsumptie in de stedelijke regio's sterk stijgt. In China woont 20 procent van de wereldbevolking, terwijl slechts 9 procent van het land geschikt is voor landbouw.

China krijgt de beschikking over een zeer vruchtbaar landbouwgebied in de oostelijke provincie Dnjpropetrovsk. Oekraïne gold vroeger als de graanschuur voor Europa. Na de Tweede Wereldoorlog ging de productie vooral naar de Sovjet-Unie, waar Oekraïne deel van uitmaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl