NOS NieuwsAangepast

Zweden zet Thai in voor bessenpluk

Door economieverslaggever Eva Wiessing

In Nederland is de discussie actueel over het toelaten van Bulgaren en Roemenen, maar in Zweden is men alweer een paar stappen verder. Daar heeft de regering 6000 tijdelijke werkvergunningen verstrekt aan Thaise landarbeiders. Eind juli zijn ze overgevlogen naar de Noord-Zweedse stad Umea waar ze ingezet worden voor de bessenpluk. Over twee weken vliegen ze naar huis met gemiddeld 5000 à 6000 euro netto de man. Dat zijn in Thailand vier jaarsalarissen.

De Nederlandse fruithandelaar Gerrit Sonder heeft 228 Thai laten overvliegen. Hij koopt al jaren bosbessen en vossenbessen uit Zweden, vanwege de hoge kwaliteit. Maar het werd steeds moeilijker om de bessen te oogsten. "Vroeger deden de Zweden dat zelf", zegt Sonder. "Daarna hebben we ze door Polen laten plukken, maar de welvaart is in Polen zo toegenomen dat die geen zin meer hebben om dit zware werk in Zweden te doen. We betalen de Thai precies hetzelfde bedrag per kilo en garanderen een minimumloon van 2150 euro per maand. Ze zijn er heel blij mee."

Bejaardentehuis

De Thai slapen in een voormalig bejaardentehuis in Docksta (niet ver van Umea). Er zijn bedden voor iedereen, maar ze liggen liever op een matras op de grond. Thaise koks zijn meegekomen om de maaltijden te bereiden. Zodra de zon opkomt, rond 5.30 uur, vertrekken ze in groepen van acht, in minibusjes de bossen in. Op zoek naar goeie plekken om te plukken. Pas 's avonds om 19.00 uur komt het eerste busje terug, volgepakt met grote zakken bessen. De laatste busjes komen rond 23.00 uur terug.

Elke plukker zorgt er zelf voor dat zijn oogst in plastic kratten wordt overgeladen. Per plukker wordt precies bijgehouden hoeveel kilo er binnenkomt. Er zijn plukkers met 70 kilo, maar ook eentje met 240 kilo. Die heeft een dagloon bij elkaar geplukt van 275 euro. Meer dan twee maandsalarissen in Thailand waar hij in de rijstvelden werkt. "Dat is veel geld, zegt hij. Ik doe dit voor mijn familie, want in Thailand verdien ik weinig en is het moeilijk. Hier is het werk eenvoudiger, thuis moeten we harder werken."

Gerrit Sonder is zeer te spreken over de Zweedse overheid die de Thai toestaat om naar Zweden te komen. "In Nederland is dit ondenkbaar, met onze regelgeving. We hebben geprobeerd om andere Europeanen te vinden om dit werk te doen, maar ze hebben er geen zin in. Ook niet als we meer betalen. Het is zwaar werk, de hele dag voorover gebogen bessen plukken. Ook Polen willen dat niet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl