NOS NieuwsAangepast

"Fraude met Beter Leven-vlees"

VION, de grootste Nederlandse leverancier van varkensvlees, fraudeert met diervriendelijk vlees. Dat zeggen werknemers van het bedrijf vanavond in het VARA-onderzoeksprogramma Zembla.

Vlees met het 'Beter Leven'-kenmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen die de Dierenbescherming heeft opgesteld. Dit vlees is duurder dan vlees uit de intensieve veehouderij.

VION is de grootste leverancier van Beter Leven Vlees, dat onder meer te koop is bij Albert Heijn en Plus Supermarkten. Ook Unilever verwerkt het in zijn producten. Verschillende werknemers van VION zeggen in Zembla dat er dagelijks vlees uit de bio-industrie gemengd wordt met Beter Leven-vlees.

Mengen

Volgens de werknemers zit VION in zwaar weer en levert het daarom ook Beter Leven-vlees als dat helemaal niet beschikbaar is. In e-mails waarover Zembla beschikt, die de NOS heeft ingezien, wordt melding gemaakt van partijen van duizenden kilo's Beter Leven-vlees die helemaal of grotendeels bestonden uit vlees uit de bio-industrie.

Controleurs van de Dierenbescherming worden stelselmatig om de tuin geleid, zeggen de VION-werknemers.

Vervolgen

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming reageert in Zembla woedend. "Dit moet met kop en kont de wereld uit", zo zegt hij. Dales wil dat justitie de zaak onderzoekt. CDA-europarlementariër Esther de Lange, rapporteur voedselfraude van het EP, spreekt in een reactie van voedselfraude.

VION reageert alleen schriftelijk, omdat het naar eigen zeggen geen inzage heeft gekregen in het materiaal waarover Zembla uit anonieme bronnen beschikt. Het bedrijf schrijft dat het volledig meewerkt aan de vele keuringen in de vleessector. Ook zegt VION dat de anonieme beschuldigingen niet via de klokkenluidersregeling gemeld zijn bij de leiding van het bedrijf.

Toezicht

In de Zembla-uitzending van vanavond komen ook vleeskeurmeesters van keuringsbedrijf KDS aan het woord die ernstige misstanden in de slachthuizen aan de kaak stellen. Ze zeggen dat ze hun werk niet naar behoren kunnen doen, onder meer omdat ze per uur 650 geslachte dieren moeten beoordelen op afwijkingen.

Daardoor belandt vlees van zieke dieren in de voedselketen. Dinsdag werd al bekend dat vlees vaak vervuild is met mest. Dat vlees zou ruim uit de karkassen gesneden moeten worden en vervolgens worden vernietigd, maar dat gebeurt niet.

KDS ontmoedigt de keurmeesters om misstanden te signaleren of meldingen te doen, zeggen de keurmeesters. De directeuren van de grote slachterijen zitten in het bestuur van KDS. Inmiddels heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maatregelen aangekondigd om het toezicht te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl