Hersenen gekweekt in laboratorium
Wetenschappers zijn erin geslaagd hersenen te kweken in een laboratorium. Het lukte de onderzoekers menselijke stamcellen te laten groeien tot een breintje dat vergelijkbaar is met dat van een 10 weken oud embryo, schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Het miniorgaan is zo'n 4 millimeter groot, maar er zijn duidelijk herkenbare onderdelen te zien, zoals een hersenstam en een aanzet tot een oog. Het nepbrein is niet in staat bewustzijn te ontwikkelen. Zo ontbreekt de hippocampus, dat noodzakelijk is voor herinnering.
De gekweekte hersenen lijken dus niet op volledig volgroeide hersenen, maar dat was ook niet de bedoeling van de onderzoekers. Dit kleine beetje weefsel is al voldoende voor onderzoek. "We waren er niet op uit om een compleet brein te maken. Voor onderzoek maakt de grootte niks uit."
Afwijkingen
Volgens de wetenschappers kan hun vondst in de toekomst worden gebruikt om hersenafwijkingen als autisme of schizofrenie te onderzoeken, door de ontwikkeling met normale hersenen te vergelijken. Het eerste resultaat is al binnen: ze ontdekten wat er misgaat bij microcefalie, een ziekte waarbij de hersenen te klein blijven.