NOS NieuwsAangepast

Ingrijpen in Syrië: welke opties?

De internationale gemeenschap overweegt ingrijpen in Syrië, na de gifgasaanval op de burgerbevolking van Damascus op 21 augustus. Zo zouden de Amerikaanse en Britse troepen al paraat staan voor een aanval.

Hoe zou zo'n internationale interventie eruit zien? Wat zijn de mogelijkheden?

No-flyzone

Om een no-flyzone af te dwingen, moeten er vliegtuigen de lucht in om het vliegverbod te controleren. Om te garanderen dat die vliegtuigen veilig zijn, moet eerst de luchtverdediging van Assad worden uitgeschakeld. In recente andere interventies, zoals in Libië twee jaar geleden, was dat niet zonder slag of stoot gebeurd.Een no-flyzone is ook nodig om veiligheidszones te kunnen creëren. Binnen die zones kunnen vluchtelingen worden opgevangen. Ook is er binnen veiligheidszones de mogelijkheid om rebellen te trainen.Om het luchtruim van de buurlanden te verdedigen zijn in Turkije en Jordanië verschillende patriot-raketsystemen aanwezig van de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland.Een volgende logische stap is het bombarderen van doelen in Syrië, zoals opslagplaatsen van wapens en munitie. Special forces zouden die plekken eerst moeten lokaliseren en doorzoeken. Bovendien bevinden die plekken zich vaak in de buurt van bewoonde gebieden, dus is er een risico op burgerslachtoffers bij een aanval.

Bombardement vanaf schepen

Precisiebombardementen vanaf schepen uitgerust met Tomahawk-raketten zijn in het verleden nooit zo effectief gebleken. De tegenstander wordt sowieso maar beperkt geraakt want hoofdkwartieren zijn dan al geëvacueerd, wapenvoorraden verspreid en militaire kopstukken goed verstopt.In de Oostelijke Middellandse Zee liggen vier Amerikaanse oorlogsschepen. Een schip had al op de terugweg naar de VS moeten zijn, maar wordt nu daar gehouden. Alle vier schepen hebben de mogelijkheid kruisraketten te lanceren.Het ligt voor de hand dat de kruisraketten worden ingezet vanuit internationale wateren. Dan is het risico veel kleiner dat de aanvallende partij zelf wordt getroffen.

Bombardement vanuit de lucht

Een aanval met jachtbommenwerpers vanuit de lucht kan ook, maar dat is veel riskanter. In Jordanië bevinden zich Amerikaanse F-16-jachtbommenwerpers, die eventueel ingezet kunnen worden, maar het zijn er te weinig om een grote operatie mee uit te voeren. Op de grond zijn verschillende Amerikaanse luchteenheden gestationeerd, zoals in Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar. Die landen moet toestemming geven voor gebruik van de basis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl