NOS NieuwsAangepast

"Betere cybersecurity hard nodig"

Digitale spionage en cybercriminaliteit zijn de grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven en de overheid. Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof in een interview met Het Financieele Dagblad.

"Als Nederland economisch een topspeler wil blijven, dan moet de cybersecurity op korte termijn op orde worden gebracht. Niet in 2020, maar nu meteen. Veiligheid en economie zijn meer dan vroeger onlosmakelijk met elkaar verbonden."

'Tandje scherper'

Schoof trad in maart aan als nationaal coördinator. Volgens hem ligt het dreigingsniveau voor de digitale kwetsbaarheid van bedrijven op dit moment met 'substantieel' op het op een na hoogste niveau. Door de recente Ddos-aanvallen op banken en overheidsinstanties is een snelle aanpak van cybercrime gewenst, vindt hij.

Door die aanvallen is iedereen waakzamer geworden. "Maar het moet een tandje scherper, ik roep bedrijven op tot een hoger ambitieniveau. Breng cybersecurity in de boardroom."

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemt het in het gesprek met het FD een grote uitdaging om een juiste balans te vinden tussen de noodzaak voor veiligheid, het recht op privacybescherming en het behoud van economische bewegingsvrijheid. "Mensen en bedrijven moeten weten waar hun gegevens zijn en dat die informatie daar veilig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl