Politie-actie in haven IJmuiden
De politie, de marechaussee en de Belastingdienst hebben een controleactie gehouden bij de pleziervaart in IJmuiden. Zeil- en motorjachten bij de sluizen van het Noordzeekanaal en de jachthaven Seaport Marina werden binnenstebuiten gekeerd.
De controleurs keken naar vaarbewijzen en openstaande boetes, maar ook naar bijvoorbeeld smokkelwaar en het witwassen van crimineel geld. In totaal werden 35 vaartuigen gecontroleerd en 38 mensen.
Magere opbrengst
De opbrengst van de gezamenlijke actie was mager. De Belastingdienst stuitte op iemand op een groot duur jacht die net een schikking had getroffen met de Belastingdienst, omdat hij te weinig geld zou hebben om de totale schuld te voldoen.
Verder stuitte de Belastingdienst op twee mensen met een belastingachterstand van in totaal 1600 euro. De douane gaat onderzoeken of drie mensen wel btw over hun boot hebben betaald. De politie heeft drie processen verbaal opgemaakt voor onder meer verkeerd aanmeren.
Veel misstanden in haven
De actie staat niet op zichzelf. Sinds een half jaar zijn de gemeente, provincie, politie en het Openbaar Ministerie bezig om de jachthaven bij IJmuiden op te schonen. In de haven komen volgens de instanties veel misstanden voor.
De jachthaven werd ontwikkeld door durfinvesteerder Willem Smit en René Coltof, die later loopjongen werd van de in 2004 vermoorde vastgoedman Willem Endstra. De haven werd in 1994 geopend. Endstra nam de haven na enkele jaren over. Een commercieel succes werd het nooit. Dat voedde speculaties dat Endstra de haven voor criminele doeleinden gebruikte.
Penthouse
Endstra was tot zijn dood grootaandeelhouder van de jachthaven. Hij bezat er ook een penthouse, met kogelwerende ramen. Kopstukken uit de Nederlandse onderwereld waren te gast tijdens een groot Millenniumfeest in de jachthaven. Ook Willem Holleeder verbleef lang in een appartement aan de haven.