NOS NieuwsAangepast

CBS: Nederland nu jaar in recessie

Nederland blijft in recessie. De economie is met 0,2 procent gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS is de krimp voor een belangrijk deel te wijten aan consumenten die minder besteden. Nederlanders kochten vooral minder duurzame goederen als auto's, kleding en meubelen. Maar er gingen ook minder voedings- en genotsmiddelen over de toonbank. Door de koude winter is er wel meer uitgegeven aan aardgas.

Minder investeringen

Het CBS meldt verder dat er minder is geïnvesteerd in bijvoorbeeld de bouw, machines, computers en personenauto's, ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012: in totaal 9,4 procent. De teruggang was wel iets minder dan in het eerste kwartaal.

Ook is de export van goederen en diensten in een jaar tijd met 0,3 procent verminderd. Met name de uitvoer van goederen van Nederlandse makelij ging het afgelopen kwartaal achteruit.

Vierde kwartaal

Er is sprake van een recessie als de economie ten minste twee kwartalen na elkaar krimpt. Het is nu het vierde kwartaal waarin de situatie is verslechterd en daarmee bestaat de recessie een jaar.

In de vorige kwartalen kromp de economie achtereenvolgens met 0,9, 0,6 en 0,4 procent. In het tweede kwartaal van 2012 was er voor het laatst groei (0,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor), na eveneens vier kwartalen van krimp.

Recessies worden vastgesteld aan de hand van cijfers op kwartaalbasis. Op jaarbasis is de economie in het tweede kwartaal met 1,8 procent gekrompen. De krimp op jaarbasis houdt nu zeven maanden aan.

Frankrijk en Duitsland

Eerder vanmorgen werd bekend dat de Franse en de Duitse economie het afgelopen kwartaal zijn gegroeid met respectievelijk 0,5 en 0,7 procent. Frankrijk is daarmee uit de recessie. In Duitsland was er in het eerste kwartaal sprake van krimp noch groei: daar werd toen 0,0 procent genoteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl