NOS NieuwsAangepast

"Veestapel weg door kweekvlees"

De allereerste hamburger van echt vlees waar geen dier voor hoefde te worden geslacht; hij bestaat en wordt vandaag gepresenteerd én geproefd in Londen.

De Nederlandse fysioloog Mark Post van de Universiteit Maastricht is de geestelijk vader van de burger. Hij verwacht dat de ouderwetse veestapel over een paar jaar overbodig is. "Over twintig jaar vragen we ons af hoe we ooit zo barbaars hebben kunnen zijn om dieren te slachten", zegt hij.

Kippenvlees

Volgens tegenstanders is gekweekt vlees geen oplossing voor de intensieve veehouderij. Michiel Korthals, hoogleraar filosofie aan de Wageningen University, wijst erop dat er voor de productie van melk nog altijd runderen nodig zijn. "En de helft van de geboren kalfjes is een stier. Die worden alleen maar voor het vlees gebruikt."

Bioloog-filosoof Cor van der Weele, ook van de Wageningen University, beaamt dat. Hij hoopt dat de technologie zich verder kan ontwikkelen en dat er behalve rundvlees, ook varkens- en kippenvlees gekweekt kan worden. "Juist die dieren zitten in de intensieve veehouderij, dus daar kan veel bereikt worden."

Laboratorium

Of de consument zit te wachten op gekweekt vlees is volgens Korthals ook nog maar de vraag. "We willen steeds meer zien hoe iets geproduceerd wordt en alles kunnen controleren. Die controle is in een laboratorium een stuk moeilijker."

De productie van de hamburger die vandaag wordt opgegeten, kostte 250.000 euro. "Daarmee is het niet alleen de hamburger met de meeste media-aandacht, maar ook de duurste hamburger", zegt Post.

De fysioloog hoopt met het grootse media-evenement van vandaag meer geld op te halen voor verder onderzoek. Het kan nog zomaar 15 tot 20 jaar duren voor de gekweekte hamburger in de winkel ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl