NOS NieuwsAangepast

Protesten in Bulgarije, waarom?

In Bulgarije blokkeerden demonstranten in hoofdstad Sofia gisteren urenlang het parlement. Ongeveer honderd politici, journalisten en medewerkers konden het gebouw niet uit en werden pas vannacht bevrijd door de politie. Het opvallendste moment in de protesten, die nu al veertig dagen duren, tot nu toe. Wat is er allemaal aan de hand bij de Bulgaren?

"Corrupte mensen besturen het land. Politici zijn er voor de bedrijven, niet voor de mensen. Ze doen niet eens moeite om de banden die ze hebben met de verkeerde mensen te verbergen", vertelt Vera Staevska, een jonge demonstrante die al vanaf het begin meedoet met de demonstraties.

"Gisteren was onvermijdelijk. We protesteren al weken bij lege gebouwen, maar nu stonden we bij een vol parlementsgebouw." Vera vertelt dat de politici door hun blokkade wilden breken, maar dat het niet lukte. "Toen riepen ze de hulp van de politie in. Wij deden niks, maar wilde ze niet laten ontsnappen. Het geweld kwam helemaal van hun kant."

Je kunt het eigenlijk niet eens corruptie noemen. Het is hoe het systeem in elkaar zit. Het is maffia.Vera Staevska, demonstrante en sociologe

Wie zijn de demonstranten?

Het is moeilijk de demonstranten in een hokje te plaatsen. Ze horen niet bij politieke partijen, want die vinden ze allemaal corrupt en onbetrouwbaar. Volgens demonstrante Vera begon het allemaal met de middenklasse, die met veel kinderen het protest opstartte. Maar de laatste weken worden de demonstranten veel diversers, zegt ze. "Ook de oudere generatie doet nu mee. Zij zijn teleurgesteld door het gebrek aan verandering na de val van de laatste communistische regering.

Waarom demonstreren ze?

Het begon allemaal afgelopen winter, toen de energieprijzen verdubbelden in plaats van halveerden na de privatisering van het energiebedrijf. Maar de echte woede zit dieper. Mensen zijn de corrupte regering zat, die meer oog lijkt te hebben voor het elkaar toespelen van baantjes dan het oplossen van de problemen in het land. De werkloosheid is Bulgarije is hoog en de levensstandaard van veel mensen erg laag.

De regering heeft helemaal niet gereageerd op de protesten. De laatste veertig dagen is er elke dag wel een controversiële beslissing genomen, en elke dag kwamen er mensen bij die dachten: genoeg. De uitbarsting gisteren was onvermijdelijk.Vera Staevska, demonstrante en sociologe

Oplossing?

De huidige regering moet weg, vinden de demonstranten. Dat is duidelijk. Maar de grote verandering zit 'm voor Vera vooral in de mentaliteit van de politici. " Ze moeten snappen dat ze verantwoordelijk zijn en dat wij ze in de gaten houden. Ze moeten de wil van de burger volgen, niet die van de 'maffia'.

Social media is heel belangrijk. Laatst kwam mensen voedsel en eten brengen naar het plein, maar nog mooier was dat ze ook elektriciteitsgeneratoren en wifi brachten. Zo konden we blijven communiceren.Vera Staevska, demonstrante en sociologe

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl