NOS NieuwsAangepast

1 op de 10 jongeren digitaal gepest

Ruim één op de tien jongeren van vijftien tot achttien jaar is wel eens 'gecyberpest'. Die jongeren worden op internet vooral geconfronteerd met kwetsende teksten, roddels of beeldmateriaal. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook stalken, chantage en bedreiging met geweld zijn vormen van cyberpesten. Van die drie categorieën komt stalken het meeste voor.

Van alle Nederlanders ouder dan vijftien wordt ongeveer drie procent gepest op internet. Ook veel Nederlanders van achttien tot 25 jaar worden wel eens gecyberpest: ruim zeven procent. Onder 65-plussers is bijna twee procent slachtoffer geworden van cyberpesten. http://nos.nl/op3/artikel/479744-cybercrime-1-op-de-10-kan-erover-meepraten.html <iframe src="http://s3.datawrapper.de/XaYq3/" frameborder="0" width="610" height="350"/> Dit verschil in leeftijd kan in verband worden gebracht met social media-gebruik. Bijna alle jongeren gebruiken social media, terwijl ouderen het nauwelijks gebruiken. En social media bieden volgens het CBS een platform voor pesten. Melding De meeste slachtoffers melden het niet als ze gecyberpest worden. Vooral onder jongeren tot 25 jaar wordt het nauwelijks gemeld. Minder dan één op de tien van de jongeren die gepest werden op internet stapte ermee naar de politie. Volgens de cijfers van het CBS hebben hebben veel jongeren het gemeld bij een andere instantie dan de politie. Onder jongeren tot achttien jaar is dat aantal zelfs hoger dan het aantal jongeren dat zich bij de politie meldde. Of deze getallen elkaar uitsluiten is nog niet bekend. Sommige jongeren hebben mogelijk bij zowel de politie als bij een andere instantie melding gedaan.</body></html>

Van alle Nederlanders ouder dan vijftien wordt ongeveer drie procent gepest op internet. Ook veel Nederlanders van achttien tot 25 jaar worden wel eens gecyberpest: ruim zeven procent. Onder 65-plussers is bijna twee procent slachtoffer geworden van cyberpesten.

Dit verschil in leeftijd kan in verband worden gebracht met social media-gebruik. Bijna alle jongeren gebruiken social media, terwijl ouderen het nauwelijks gebruiken. En social media bieden volgens het CBS een platform voor pesten.

Melding

De meeste slachtoffers melden het niet als ze gecyberpest worden. Vooral onder jongeren tot 25 jaar wordt het nauwelijks gemeld. Minder dan één op de tien van de jongeren die gepest werden op internet stapte ermee naar de politie.

Volgens de cijfers van het CBS hebben hebben veel jongeren het gemeld bij een andere instantie dan de politie. Onder jongeren tot achttien jaar is dat aantal zelfs hoger dan het aantal jongeren dat zich bij de politie meldde.

Of deze getallen elkaar uitsluiten is nog niet bekend. Sommige jongeren hebben mogelijk bij zowel de politie als bij een andere instantie melding gedaan.

Door: Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl