NOS NieuwsAangepast

Asscher wil geen premier worden

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher wil zelf geen premier worden. Dat zegt hij in een gesprek met het NOS Radio 1 Journaal.

Na nieuwe verkiezingen laat Asscher het premierschap liever over aan PvdA-leider Diederik Samsom. "Als hij daartoe bereid is, en dat lijkt hij te zijn, dan gaat Diederik Samsom de lijst trekken en dan hoop ik dat hij premier wordt.''

Ook niet stiekem

Asscher droomt ook niet stiekem van een premierschap. Hij zegt elke dag hard te werken aan de problemen van Nederland, zoals de werkloosheid en de stagnerende economie.

"Al die andere dingen die soms in het Haagse een rol spelen, daar houd ik mij niet mee bezig; dat vind ik zonde van mijn tijd en daar ben ik ook niet voor naar Den Haag gekomen. Juist dat element spreekt mij in de politiek niet zo aan," aldus Asscher.

Geen problemen

De vicepremier verwacht geen grote problemen in de Eerste Kamer, waarin de VVD en de Partij van de Arbeid geen meerderheid hebben. Hij vindt dat de Eerste Kamer wordt geproblematiseerd. Hij wijst erop dat hij tot nu toe zo'n negen à tien wetten door de Senaat heeft geloodst.

"Mijn ervaring is, dat als je daar gewoon een inhoudelijk goed verhaal hebt en je legt uit waarom dat in het belang van Nederland is, de Eerste Kamer met die wetten instemt. Ik heb daar nog geen bloedneus opgelopen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl