Experts bekijken vergoeding SNS
Deskundigen moeten onderzoeken of aandeelhouders en obligatiehouders van het genationaliseerde SNS recht hebben op een vergoeding. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam bepaald.
Bij de nationalisatie van SNS verloren aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties in één klap al hun geld. Ze eisen een vergoeding voor het verlies van hun investering. De Ondernemingskamer vindt dat onafhankelijke deskundigen moeten onderzoeken of ze recht hebben op zo'n vergoeding. De Ondernemingskamer moet dan later oordelen of het dat advies overneemt.
"Onvoldoende onderbouwd"
De aandeelhouders en beleggers in achtergestelde obligaties van SNS Reaal kregen geen cent toen de bank op 1 februari door de overheid werd overgenomen. Volgens het rijk was de bank eigenlijk failliet en waren de effecten op het moment van de nationalisatie helemaal niets waard. De overheid verdedigde het standpunt dat de obligatiehouders terecht fors moesten bloeden voor de redding van SNS.
De Ondernemingskamer oordeelt nu dat minister Dijsselbloem dat standpunt onvoldoende heeft onderbouwd.
Voor de ondernemingskamer betoogden dit voorjaar de gedupeerde beleggers en aandeelhouders dat ze recht hadden op een hogere vergoeding. Volgens de wet moet de Staat bij een nationalisatie een vergoeding betalen zoals een redelijk handelend koper zou doen.
Afgeboekt
De vraag die bij het komende onderzoek centraal staat: wat was de bank waard op het moment dat SNS werd genationaliseerd. Was dat de koers van de aandelen of was dat nul, zoals de overheid beweert. De slotkoers op de dag voor de nationalisatie was 84 cent. Dat moet volgens de onteigende aandeelhouders als uitgangspunt dienen voor een vergoeding.
De gedupeerden waren al eerder naar de Raad van State gestapt om de nationalisatie ongedaan te maken. De Raad van State oordeelde dat de nationalisatie overeind blijft.
Volgens de staat moest er fors worden afgeboekt op de waarde van het vastgoed en moest de bank dringend op zoek naar extra kapitaal omdat de toezichthouder anders de banklicentie zou intrekken.
Verkeerde been
Investeerders in SNS verloren in totaal zo'n 240 miljoen euro aandeelhouderswaarde en voor een nominale waarde van 1,7 miljard euro aan achtergestelde obligaties. Ook werd ruim 220 miljoen aan achtergestelde leningen onteigend.
Eerder vandaag kwam naar buiten dat houders van zogeheten participatiecertificaten grotendeels worden gecompenseerd. Het gaat om 2500 particulieren die in totaal 57 miljoen euro aan SNS hadden geleend. Minister Dijsselbloem had al eerder gezegd dat deze gedupeerden compensatie moeten krijgen, omdat ze op het verkeerde been zijn gezet.