Eindelijk voor de lens: de nachtpapegaai. Of niet
Grote opwinding in vogelaarsland: voor het eerst is het gelukt om een foto te maken van de Australische nachtpapegaai. Een klein papegaaitje, dat wel de heilige graal onder de Australische vogelaars wordt genoemd. Hij laat zich namelijk bijna nooit zien en er werd ooit al gedacht dat 'ie uitgestorven was.
En dat hij zich nu wel heeft laten zien, moeten we maar aannemen van fotograaf John Young. Hij zegt dat hij 17.000 uur in de Australische bush moest doorbrengen om de nachtpapegaai voor z'n lens te krijgen. Hij heeft meerdere foto's en een filmpje van 17 seconden. "Het was een out-of-body-ervaring", aldus Young.
Z'n resultaten liet hij zien op een bijeenkomst met zo'n honderd andere vogelaars - maar verder heeft niemand de foto's gezien. Hij kan ze niet laten zien omdat hij een deal heeft gesloten met een mediabedrijf.
Elvis bakt hamburgers
"Als dit klopt, dan is dit het vogelaarsequivalent van Elvis spotten in een afgelegen cafetaria die hamburgers staat te bakken", zegt Sean Dooley van het Australische Birdlife Magazine.
Geen foto's dus, en de foto hierboven is van een dode, maar zo zou de Pezoporus Occidentalis, zoals hij officieel heet', er ongeveer uit moeten zien:
Verspreid over heel Australie zouden er nog zo'n 50 tot 250 nachtpapegaaien leven.
Eerder werden Youngs foto's al eens in twijfel getrokken. In 2006 zou hij een foto van een andere zeldzame papegaai gemanipuleerd hebben.