NOS NieuwsAangepast

Lichamen Mandela's opgegraven

De resten van drie overleden kinderen van Nelson Mandela zijn opnieuw opgegraven. Ze waren illegaal herbegraven in Mandela's geboorteplaats Mvezo, op het erf van zijn kleinzoon Mandla.

De rechter bepaalde gisteren dat de resten terug moeten naar Qunu, waar Nelson Mandela jarenlang heeft gewoond en waar de meeste van zijn familieleden begraven liggen. Daar lagen zijn drie overleden kinderen ook begraven, totdat kleinzoon Mandla de resten liet verplaatsen.

Bedevaartsoord

Mandla zou dat hebben gedaan tegen de wil van andere familieleden. Ze beschuldigen hem ervan dat hij van Mvezo een bedevaartsoord wil maken, waarvan hij financieel zou profiteren. Het is bekend dat Nelson Mandela begraven wil worden bij zijn drie kinderen.

De familieleden stapten naar de rechter en werden in het gelijk gesteld. Een paar uur later stonden agenten al bij het erf van kleinzoon Mandla, samen met Mandela's dochter Makiziwe. Met een bijl forceerden de agenten de poort, waarna de stoffelijke resten werden opgegraven.

De resten zijn van Mandela's eerste dochter, die als baby van negen maanden overleed, van zijn zoon Thembekile, die in 1969 omkwam bij een auto-ongeluk, en van zijn zoon Makgatho, die in 2005 overleed aan de gevolgen van aids. Makgatho was de vader van Mandla.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl