"Geen link bevingen en huizenprijs"
De huizenprijzen in Noord-Groningen zijn niet gedaald als gevolg van de aardbevingen door de gaswinning in het gebied. Onderzoekers hebben vooralsnog geen waardedaling kunnen aantonen, zei minister Kamp tijdens zijn bezoek aan Loppersum.
Het is een voorlopig resultaat van een van vier de onderzoeken naar de aardbevingen die eind juni klaar zouden zijn. Vanaf nu wordt per kwartaal bekendgemaakt hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen in Noord-Groningen.
Waardedaling vergelijkbaar
In het statistische onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen huizen in het bevingsgebied en huizen in vergelijkbare regio's. Er is wel een waardedaling van de huizen in Noord-Groningen geconstateerd, maar die is er in de vergelijkbare gebieden ook.
In een brief aan de Kamer schrijft Kamp dat die conclusie niet aansluit bij de beleving van de inwoners van het gebied. Dat is de reden dat de ontwikkelingen gevolgd blijven worden.
Mocht er later toch een aantoonbare waardedaling van de huizen te zien zijn, dan komt er een schadevergoedingsregeling. Kamp gaat daarover afspraken maken met het gasbedrijf NAM.
Onverkoopbaar
De Groninger Bodem Beweging is het niet eens met de voorlopige uitkomst van het onderzoek. Dat is een vereniging van inwoners van het aardbevingsgebied. "Heel veel bewoners ervaren het totaal anders. Veel huizen zijn onverkoopbaar. Misschien is dat iets anders dan waardedaling, maar dat is wel waar we hier mee zitten", zegt Daniëlla Blanken van de vereniging. "Heel veel mensen hier voelen zich gevangen in hun woning. Wel bevingen, maar niet kunnen verhuizen."
In totaal lopen er elf onderzoeken naar de gevolgen van de gaswinning. De meeste daarvan zijn in december klaar.
Met de provincie, waterschappen en beheerders van het hoogspanningsnet wordt gekeken naar mogelijke zwakke plekken. Maar de verwachting tot nu toe is dat een zwaardere aardbeving niet direct zal leiden tot uitval van vitale systemen. Ook voor de dijken is er geen acuut gevaar.