Palestijnse zanger wint Arab Idol
Al weken brengt hij de hoofden van de Palestijnen op hol: Mohammed Assaf. Hij werd vanavond de winnaar van de populaire talentenjacht Arab Idol. Hij versloeg in de finale een Egyptenaar en een Syrische zangeres.
Het tv-programma is in de hele Arabische wereld ontzettend geliefd. Miljoenen mensen zaten elke week aan de buis gekluisterd. Vooral in Gaza waar de Palestijnse ster-in-de-dop vandaan komt.
Vluchtenlingenkamp
De 23-jarige Assaf groeide op in vluchtelingenkamp Khan Younis. "Gewoonlijk een plek voor weinig vreugde, maar nu een plek van blije trots", zegt correspondent Monique van Hoogstraten. Er hangen posters van Assaf en kleine jongetjes dragen t-shirts met zijn foto erop.
Het verhaal gaat dat de finalist twee dagen vastzat bij de Egyptische grens en daardoor te laat kwam voor de audities van Arab Idol. De poort van het hotel waar de audities werden gehouden zat al dicht, maar na een telefoongesprek met zijn moeder besloot hij over de muur te springen. Eenmaal binnen begon hij te zingen, waarna een andere kandidaat zijn plaats aan hem gaf.
'De raket'
In korte tijd is Assaf uitgegroeid tot een ware held, zijn bijnaam is Asaroukh: de raket. "Hij geeft een sprankje hoop aan het Palestijnse volk", zegt een jonge vrouw. Een andere man vertelt dat Assaf de wereld laat zien dat Palestijnen cultuur en veel talenten hebben.
Ook weet Assaf te bereiken wat de politieke partijen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza maar niet lukt: verbroedering onder de Palestijnen. "Hij overstijgt het politieke conflict en verenigt iedereen", zegt Van Hoogstraten.
De deelname van Assaf is niet onomstreden. Voor de streng-islamitische regering van Hamas, in Gaza, is hij een lastige held. "Een deel van de Hamas-aanhang accepteert het niet als de regering Assaf steunt", zegt een ambtenaar cultuur van Hamas.
Ambassadeur
Assaf wordt uitgeroepen tot ambassadeur van de Palestijnse vluchtelingen. Hij krijgt daardoor een diplomatiek paspoort waarmee hij Gazastrook in en uit kan reizen. Zo kan hij ook buiten Gaza zijn zangcarrière voortzetten.
Volgens Van Hoogstraten zijn de Palestijnen de jonge zanger voor altijd dankbaar dat hij de wereld een ander Palestijns gezicht heeft laten zien.