NOS NieuwsAangepast

Onterechte boetes bij trajectcontrole

Het trajectcontrolesysteem deelt onterecht boetes uit aan campers en bestelbusjes terwijl die zich gewoon aan de maximumsnelheid houden. Het systeem ziet de voertuigen soms aan voor auto's met aanhangers en daarvoor geldt een lagere maximumsnelheid.

Ook auto's met een fietsenrek op de trekhaak kunnen onterecht worden beboet.

Aanhangers

Bij een trajectcontrole wordt naast het kenteken ook de lengte van het voertuig geregistreerd. Voertuigen die binnen bepaalde marges vallen worden voor auto's met aanhangers aangezien.

Het Openbaar Ministerie is op de hoogte van de fout in het systeem maar zegt dat het onterecht uitdelen van boetes maar in enkele gevallen voorkomt. Volgens een woordvoerder "gaat het in 99,9 procent van de gevallen goed".

Bovendien zegt het OM dat onterecht uitgekeerde boetes snel ongedaan worden gemaakt. "Zodra iemand belt, kan de politie de foto opvragen en zien of het verkeerd is gegaan. De boete wordt dan direct ingetrokken en hoeft niet betaald te worden."

Kleine foutmarge

Volgens het OM wordt er steeds gewerkt aan het verbeteren van het systeem maar zal er altijd een kleine foutmarge blijven.

Elk jaar klagen tussen de 200 en 300 mensen over een onterechte boete, zegt het OM. Het is niet bekend hoeveel automobilisten zich niet melden en de beschikking gewoon betalen.

Justitie roept iedereen die twijfelt over de juistheid van boete op zich te melden. Ook als de bezwaartermijn is verstreken, wordt de klacht nog in behandeling genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl