NOS VoetbalAangepast

"Rigters kreeg na EK bakken met geld"

In amper twee weken tijd dwong Maceo Rigters in de zomer van 2007 een contract af dat hem in één klap financieel onafhankelijk maakte. Als spits van Jong Oranje eiste hij een hoofdrol op tijdens het EK in eigen land.

Na het veroveren van de titel ondertekende de EK-topscorer (vier doelpunten) een lucratief contract bij Blackburn Rovers. "Volgens mij is Maceo dat toernooi eeuwig dankbaar", aldus de toenmalige bondscoach Foppe de Haan tegen het ANP.

"Tot die tijd had hij niks verdiend, daarna kreeg hij bakken met geld in de Premier League."

Van Blackburn naar Gold Coast

Het EK was ook meteen het enige hoogtepunt uit de carrière van Rigters, die een half seizoen na zijn overgang naar Blackburn achtereenvolgens verhuurd werd aan Norwich City, Barnsley FC en Willem II. In 2011 verkaste hij naar Australië, waar hij voor Gold Coast United 22 competitiewedstrijden speelde en vier keer scoorde.

Royston Drenthe, die andere ster van het EK, koos net als Rigters voor het grote geld. Hij ging in 2007 naar Real Madrid, maar speelt tegenwoordig in de Russische competitie.

"Je kon na het EK al zien dat hij de focus aan het verliezen was. Royston was meer bezig met andere zaken dan met voetbal. Doodzonde, want gezien zijn talent had hij eigenlijk jarenlang de linksback van Oranje moeten zijn."

Pot moet héél duidelijk zijn

De huidige selectie van Jong Oranje bulkt van het talent, maar daarin schuilt volgens De Haan ook meteen een gevaar. Volgens de 69-jarige Fries, die het beloftenteam ook in 2006 naar Europees goud leidde, zal zijn opvolger Cor Pot voor en tijdens het EK heel duidelijk moeten zijn richting zijn spelers.

"Er zitten in deze selectie heel wat jongens die bij hun club al belangrijk zijn, die door de pers op een voetstuk zijn gezet en heel hoog in de hiërarchie staan. Dat maakt het voor Pot moeilijk, want hij zal enkelen moeten teleurstellen. Zolang onduidelijk is wie gaan spelen en wie niet, gaan ze zitten wroeten", zegt De Haan.

"Al het voorwerk uit de kwalificatie is eigenlijk voor niets, omdat er nu zoveel nieuwe spelers bij zijn gekomen. Dat is een nadeel. Toen wij in 2006 aan het EK begonnen, wisten we precies met wie en hoe we wilden gaan spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl