NOS NieuwsAangepast

Grote medicijnleverancier gestraft

Geneesmiddelenfabrikant Ranbaxy moet 500 miljoen dollar boete betalen voor een serie overtredingen, waaronder het vervalsen van testresultaten van medicijnen.

Ranbaxy heeft de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit voorgelogen over de aantoonbare werkzaamheid van medicijnen. De kwaliteit en veiligheid van de medicijnen was daardoor niet te garanderen

Ranbaxy is een belangrijke fabrikant van geneesmiddelen die in Nederland worden verstrekt. Veel zorgverzekeraars hebben contracten met Ranbaxy, omdat het bedrijf goedkoop generieke medicijnen levert.

Ranbaxy raakte in het verleden meermalen in opspraak. In 2008 spraken Nederlandse apothekers zich uit tegen de monopoliepositie van het bedrijf.

Voormalig directeur

De reeks overtredingen waarvoor de fabrikant nu gestraft wordt, gaat terug tot 2003. De zaak kwam aan het licht toen de voormalig directeur van het bedrijf, Dinesh Thakur, de misstanden aankaartte bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit.

Momenteel wordt onderzocht wat de Amerikaanse zaak gaat betekenen voor de Nederlandse situatie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verwachten binnen een paar dagen te kunnen zeggen of ook in Nederland tot actie wordt overgegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl