De mammoet: straks weer in de dierentuin?
Een bijzondere vondst in Siberië: in de resten van een mammoet is vloeibaar bloed aangetroffen. Tijdens een expeditie op een eiland in de Noordelijke IJszee werden de resten van de mammoet gevonden. Doordat de mammoet duizenden jaren in het ijs zat, werd 'ie in erg goede staat aangetroffen. Het spierweefsel ziet er volgens expeditieleider Semyon Grigorijev zelfs nog "vers" uit.
Deze mammoet leefde zo'n 10.000 tot 15.000 jaar geleden, en stierf op haar 60ste. Het is voor het eerst dat een volwassen vrouwelijke mammoet is ontdekt. Nou horen we de Jurassic Park-fans al denken: uitgestorven dier, vloeibaar bloed en dna... Kunnen we dat klonen?
Tijd om wat lessen uit Jurassic Park te trekken. Hoe deden ze dat in die film ook alweer, uitgestorven dinosaurussen klonen?
Samenwerking Rusland en Zuid-Korea
En hoe groot is de kans eigenlijk dat de mammoet gekloond kan worden? Wetenschappers uit Rusland en Zuid-Korea willen er in ieder geval wel voor gaan. Vasily Vasiliev, van een universiteit in Siberië, en Hwang Woo-Suk van een Zuid-Koreaanse onderzoeksinstelling, hebben afgelopen dinsdag al een deal gesloten om samen de mammoet proberen te klonen. Hwang Woo-Suk is een pionier in klonen en heeft in 2005 de eerste hond gekloond.
"Allereerst moeten de cellen van de mammoet hersteld worden", vertelden Zuid-Koreaanse onderzoekers aan het persbureau AFP. Dat is nog lang niet zo makkelijk, maar wanneer dat lukt, willen de onderzoekers het embryo met het DNA van de mammoet in de baarmoeder van een olifant plaatsen. Professor Henri Kerkdijk-Otten legt het nog wat beter uit in deze video, of rechts in de uitzending van OOG.
Stel dát het lukt om de mammoet te klonen: moeten we uitgestorven dieren wel weer willen herintroduceren? Daar was ook in Jurassic Park flink wat discussie over: