NOS NieuwsAangepast

GL en D66: verwijsplicht euthanasie

Artsen die euthanasie weigeren, worden verplicht patiënten door te verwijzen naar een collega die dat wel wil doen. D66 en GroenLinks presenteren donderdag een initiatiefwet die dat mogelijk moet maken.

GroenLinks-Kamerlid Voortman zegt: "Een arts mag natuurlijk gewetensbezwaren hebben, maar dat mag er niet toe leiden dat iemands laatste wens niet vervuld kan worden en dat een patiënt van het kastje naar de muur wordt gestuurd".

Google

"De overheid moet garanderen dat iedereen in Nederland dezelfde mogelijkheden heeft binnen de grenzen van de wet. Mensen kunnen niet zomaar in hun laatste levensfase via Google een nieuwe arts vinden", aldus D66-Kamerlid Dijkstra.

Volgens de Kamerleden gebeurt het in de praktijk nog te veel dat artsen een patiënt niet doorverwijzen. Daarom zou de verwijsplicht in de euthanasiewet moeten worden opgenomen.

Het wetsvoorstel wordt nog voorgelegd aan artsenorganisatie KNMG en aan de Raad van State. Daarna moet de Tweede Kamer erover stemmen. Morgen debatteert de Kamer met minister Schippers over euthanasie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl