Veel rundvlees besmet met ESBL
Zeker 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van de biefstukken is besmet met de ESBL-bacterie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
De ESBL-bacterie maakt niet meteen ziek, maar is resistent tegen veel antibiotica. De bestrijding van infectieziekten wordt daardoor bemoeilijkt.
Op termijn wordt dit probleem nog groter. In het buitenland zien we dat bacteriën steeds resistenter worden, zegt Jan Kluytmans, microbioloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Al die in de voedselketen terechtkomen, hebben we echt een groot probleem."
Vergiftiging
In het uiterste geval kan de bacterie in de bloedbaan terechtkomen en een bloedvergiftiging veroorzaken, voordat duidelijk is voor welke antibiotica de bacterie nog gevoelig is.
Bij een bloedvergiftiging is er nog maar een paar uur tijd om in te grijpen. Anders overlijdt de patiënt.
Resistent
De ESBL-bacterie wordt resistent tegen antibiotica door overmatig gebruik daarvan, in dit geval in de veeteelt.
De Consumentenbond onderzocht 210 stukken vlees van slagers en supermarkten uit heel Nederland.
Al langer bekend is dat bijna alle kip in de supermarkten besmet is met de ESBL-bacterie.