NOS NieuwsAangepast

Miljard aan foute zorgdeclaraties

In 2011 hebben de gezamenlijke zorgverzekeraars voor 1 miljard euro aan onterechte declaraties gevonden in de geneeskundige zorg. Dat staat in een brief (.pdf) die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In totaal werd in dat jaar 40 miljard euro gedeclareerd.

Het grootste deel van die 1 miljard euro (800 miljoen) werd ontdekt voor uitbetaling. Dat gebeurde door automatische controles met speciale software die controleert of de indiener van een rekening gerechtigd is om te declareren, of het om verzekerde zorg gaat en of correcte codes gebruikt zijn.

Een deel van die afgewezen declaraties is mogelijk later weer ingediend en toen wel in orde bevonden. Daarnaast is er van bijna 200 miljoen aan declaraties achteraf vastgesteld dat ze niet rechtmatig waren. Deels vanwege fraude, deels om andere oorzaken zoals fouten in de declaratie.

Fraudebestrijding

In de brief aan de vaste Kamercommissie roepen de zorgverzekeraars de politiek op om maatregelen te nemen die een betere fraudebestrijding mogelijk moeten maken. Ze willen onder meer dat de overheid een strenger toelatingsbeleid gaat voeren voor nieuwe zorgaanbieders. Ook willen de zorgverzekeraars af van de verplichting dat zij zorgverleners met wie zij geen contract hebben, toch hoge vergoedingen moeten betalen voor geleverde zorg.

De zorgverzekeraars krijgen van de Nederlandse Zorgautoriteit het verwijt dat ze veel te weinig werk maken van fraudebestrijding. Die is ingewikkeld, kost geld en het is maar de vraag of het lukt fraudes te bewijzen. Daarom zouden zorgverzekeraars er volgens de NZA niet voldoende energie in steken.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft ziekenhuizen opgeroepen declaraties beter te controleren. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl