Weekers blijft aan na zwaar debat
Staatssecretaris Weekers van Financiën blijft aan, ondanks brede steun van de oppositie voor een motie van wantrouwen. De motie kreeg vannacht de steun van zeven partijen: CDA, PVV, SP, D66, GroenLinks, 50PLUS en de Partij voor de Dieren. Een meerderheid van VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP steunt zijn aanpak van de fraude met toeslagen door Bulgaarse bendes.
Bij elkaar hebben 63 Kamerleden het vertrouwen in Weekers opgezegd; 87 Kamerleden steunen hem wel.
Vertrouwen kwijt
Het SP-Kamerlid Bashir zei dat Weekers overal, ook in de samenleving, het vertrouwen kwijt is. "De staatssecretaris moet aftreden".
D66 vindt dat de "brede minderheid" die de motie van wantrouwen heeft ondertekend moet worden gezien als een "duidelijk signaal".
Ernstig
De ChristenUnie noemde de zaak "ernstig" maar houdt voldoende vertrouwen in de aanpak die Weekers heeft aangekondigd naar aanleiding van de Bulgarenfraude.
Ook verwacht de ChristenUnie dat Weekers de verhouding met de medewerkers van de Belastingdienst kan verbeteren. Ook de SGP steunde de motie van wantrouwen niet. De partij benadrukt wel dat de staatssecretaris de communicatie met zijn medewerkers moet verbeteren. "Alles afwegende ziet de SGP geen reden het vertrouwen op te zeggen."
Veel kritiek
Weekers kreeg de afgelopen tijd veel kritiek op zijn aanpak van de toelagenfraude door vooral Bulgaren. Bulgaren hebben op grote schaal huur- en zorgtoelagen opgestreken via valse adressen.
De oppositie verwijt de VVD-staatssecretaris onder meer te weinig oog te hebben voor signalen van ambtenaren, die al langer hebben gewaarschuwd voor het fraudegevoelige toelagesysteem. Ook bestaat de vrees dat het Weekers aan gezag ontbreekt om de zaak op te lossen.
Gemotiveerd
Weekers betreurt de gang van zaken, maar wil heel graag aanblijven als staatssecretaris. "Ik was en blijf gemotiveerd om de fraude aan te pakken zolang ik deze functie mag bekleden," aldus de staatssecretaris. Hij heeft beloofd met de medewerkers in gesprek te gaan.
"Mijn betoog wordt verschillend gewogen door de fracties. Hoe het ook zij, ik zal alle signalen serieus nemen", zei Weekers in zijn reactie op de motie van wantrouwen.