NOS NieuwsAangepast

Moord op Wiels schokt kabinet

De Nederlandse regering is "ontzettend geschokt" door de moord op de politicus Helmin Wiels, gisteravond op Curaçao. "Het is afschuwelijk", zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het NOS Radio 1 Journaal. Premier Rutte sprak van "een laffe daad".

Plasterk had geregeld contact met de Curaçaose parlementariër. Twee weken geleden sprak hij voor het laatst met Wiels, die hij "veruit de machtigste man van Curaçao" noemt. "Ik kon het heel goed met hem vinden", zei Plasterk. "Vanaf het allereerste gesprek had ik het gevoel: deze man deugt."

Gedreven

De minister herkent zich niet in het beeld dat Wiels grof in de mond was en zich vaak verloor in scheldkanonnades. "Dat beeld had ik helemaal niet." Wiels was voor Plasterk juist het boegbeeld in de strijd tegen corruptie op Curaçao. "Hij was degene die het land echt voorging de goede kant op."

Volgens Rutte verliest Curaçao met Helmin Wiels een gedreven politicus. De premier noemt hem "een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal hart had voor zijn land Curaçao."

In een telefoongesprek met premier Hodge van Curaçao heeft Rutte de deelneming van de Nederlandse bevolking overgebracht.

Roodgloeiend

Roderick Pieters, de gevolmachtigd minister van Curaçao, spreekt van "ongeloof en een heel doffe klap". Niemand heeft de moord zien aankomen of verwacht, zei hij tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Voor de Antillianen in Nederland komt er een condoleanceregister, zei Pieters. De telefoon van het Curaçaohuis in Den Haag staat volgens hem roodgloeiend. "Mensen bellen omdat ze hun verhaal kwijt willen." Er komt ook een mis of een meditatief moment om Wiels te herdenken, zei Pieters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl