Sacha de Boer kickt niet af
Sacha de Boer presenteert vandaag haar laatste NOS Journaal van 20.00 uur. Spijt heeft ze niet van haar vertrek. "Ik verheug me enorm op mijn nieuwe leven als fotograaf", vertelt ze in een interview met collega Kees van Dam.
Haar leven voor de camera begon 19 jaar geleden als een 'tijdelijke' zijstap. Maar dat pakte anders uit. Nu keert ze voor haar gevoel dus weer terug op het oorspronkelijke pad.
Ze zag in die periode de journalistiek veranderen. Nieuwe (digitale) technieken maakten het mogelijk om het nieuws steeds makkelijker en sneller op de zender te brengen. "Maar daardoor kun je ook sneller fouten maken", vindt De Boer. "Er moet tijd blijven voor een pas op de plaats en om even goed na te denken hoe je een onderwerp gaat brengen."
Rol veranderd
Ook is de rol van de journalist volgens De Boer veranderd door de opkomst van de sociale media. Was een journalist vroeger voornamelijk bezig met het zoeken naar nieuws, nu komt het vaak tot je via Twitter. Gebeurt er iets, dan melden zich onmiddellijk diverse ooggetuigen. Maar die zijn niet altijd te vertrouwen, weet De Boer uit ervaring.
Een voorbeeld is het drama in Duisburg tijdens de Love Parade in 2010. Toen meldden ooggetuigen dat er een aanslag was, maar dat bleek niet te kloppen. Journalisten zijn volgens De Boer veel tijd kwijt aan het controleren van berichten op sociale media.
Staan
Bijna een jaar geleden werd de nieuwe Journaalstudio in gebruik genomen, waarin de presentator staat en rondloopt. Dat was voor de presentatoren een grote verandering. "Je voert een kruisgesprek met een verslaggever, de eindredacteur zegt iets in je oortje en ondertussen moet je ook al nadenken over waar je zometeen moet gaan staan. Je moet je op dat moment fysiek ergens anders naar toe begeven, maar geestelijk aanwezig blijven in het gesprek, want je wilt wel kunnen reageren op wat de verslaggever vertelt."
"Op de redactie heb ik een soort vergiet over mijn hoofd", vertelt De Boer. Ze moet geconcentreerd blijven om haar teksten te kunnen schrijven en daarom kan ze niet alle informatie die op haar afkomt, toelaten.
Emoties en thuis
Het nieuws beleeft ze op haar werk heel anders dan thuis op de bank. Thuis is ze meer betrokken bij het nieuws, kan ze iets heel erg vinden. "Die emoties laat ik niet toe als ik aan het werk ben. Het is niet de bedoeling dat ik met tranen in mijn ogen het nieuws presenteer."
Straks zal ze voor de laatste keer het achtuurjournaal besluiten met "een fijne avond!" En daarna? Worden het nieuwsvrije weken of maanden om af te kicken? Volgens Sacha is dat niet nodig. "Kijken naar het achtuurjournaal zit zo in mijn patroon, dat doe ik al sinds mijn jeugd. Ik blijf gewoon kijken."
Tweets over "@#sachadeboer"
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");