NOS NieuwsAangepast

Bosnische president opgepakt

De Bosnische politie heeft één van de allerhoogste ambtsdragers van het land gearresteerd op verdenking van corruptie. Zivko Budimir, de president van de grootste van de twee deelstaten, zou zich onder meer hebben laten betalen voor amnestie aan veroordeelden.

Naast Budimir werden nog achttien anderen opgepakt. Een woordvoerder van het openbaar ministerie vertelde de nieuwssite 'nezavisne novine' dat de groep ambtsmisbruik, illegale bemiddeling, omkoping, georganiseerde misdaad en drugssmokkel ten laste wordt gelegd. Preciezer wil de aanklager voorlopig niet zijn.

Autonoom

Volgens de nieuwssite hebben Budimir en anderen geld aangenomen om amnestie te verlenen aan veroordeelde misdadigers. De deelstaatpresident verleende de afgelopen jaren in totaal 162 mensen amnestie.

Budimir is de president van de Bosnisch-Kroatische Federatie, die samen met de tweede deelstaat Republika Srpska Bosnië vormt. In de praktijk zijn de twee deelstaten grotendeels autonoom.

Optreden tegen corruptie

De arrestatiegolf is de grootste politieactie tegen corruptie ooit in Bosnië en Herzegovina, zoals het land officieel heet. Machtsmisbruik en omkoping gelden als een groot probleem, onder meer door de versnippering van bevoegdheden onder de vele bestuurslagen.

Op de corruptieperceptie-index, een wijd gehanteerde graadmeter van de organisatie Transparency International, scoort het land 42 uit 100 punten. Ter vergelijking, Nederland scoort in die lijst 84 punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl