NOS NieuwsAangepast

Nog steeds problemen met DigiD

DigiD is nog altijd slecht te gebruiken door een DDoS-aanval. De dienst wordt sinds gisteravond door cybercriminelen bestookt met grote hoeveelheden data, waardoor de servers overbelast zijn.

DigiD is de digitale handtekening die mensen kunnen gebruiken bij overheidsdiensten. Dinsdagavond was er ook al een DDoS-aanval, die gisterochtend was verholpen.

Volgens Logius, het bedrijf achter DigiD, heeft de dienst inmiddels vier grote aanvallen achter de rug. "Het lastige van deze aanvallen is: je weet niet of je er echt van af bent", zegt een woordvoerder.

Ruim 10 miljoen Nederlanders hebben een DigiD-account. De digitale handtekening wordt onder meer gebruikt bij de belastingaangifte, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en het inschrijven voor studies. Dagelijks gebeurt dat gemiddeld 250.000 keer.

De woordvoerder van Logius zegt dat DigiD niet helemaal onbruikbaar is. Sommige mensen merken niets van de aanval; anderen kunnen de dienst niet gebruiken en moeten het later nog eens proberen.

'Privacy niet in gevaar'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de privacy van DigiD-gebruikers niet in gevaar is. De cybercriminelen hebben niet ingebroken in het systeem, dus de persoonsgegevens zijn veilig.

Wel waarschuwt het ministerie voor zogeheten phishingmails waarmee criminelen proberen inloggegevens los te peuteren. Door te verwijzen naar de storing kunnen de criminelen DigiD-gebruikers ertoe verleiden om op een nepwebsite in te loggen, waarmee ze hun gegevens prijsgeven.

Na de DDoS-aanval op de banken zijn zulke phishingmails verspreid. Of dat nu bij de aanval op DigiD ook al is gebeurd, kan een woordvoerder van het ministerie nog niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl