Verwarring over inkomen huurder
De gegevens die de Belastingdienst verstrekt over de salarissen van huurders, zijn onbetrouwbaar. Dat zeggen corporaties tegen de NOS.
Om een huurverhoging door te kunnen voeren voor scheefhuurders, vroegen enkele corporaties de afgelopen weken minstens twee keer de salarisgegevens van hun huurders op bij de Belastingdienst.
Salarisverandering per week
Er bleken grote verschillen te zijn tussen de verklaringen die ze ontvingen over dezelfde woningen. De ene week bleek een huurder meer te verdienen dan de andere week of bij een tweede aanvraag was het adres ineens onbekend.
Corporatie Patrimonium uit Veenendaal overkwam dit. "Bij de eerste aanvraag ontbraken van 20 procent van de huurders de gegevens. Na veel bellen en mailen met de Belastingdienst en de gemeente is het gelukt om dat percentage terug te brengen naar 6 procent. Maar bij elke nieuwe uitdraai van de Belastingdienst veranderden van veel huurders ook telkens de gegevens", zegt directeur Piet de Vrije.
Medewerkers van de Belastingdienst vertelden aan hem dat van 400.000 tot 500.000 huurders de gegevens ontbreken. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt deze geluiden niet te herkennen: "Wij werken met actuele gegevens."
Gegevens ontbreken
Bij de koepel van corporaties, Aedes, is niet bekend hoeveel corporaties met dit specifieke probleem te maken hebben.
Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Blok van Wonen over de moeilijkheden.
Eerder deze maand bleek dat bij veel corporaties gemiddeld van tien tot vijftien procent van de huurders de adressen of inkomens ontbreken. Maar er zijn ook corporaties waarbij de gegevens van alle huurders ontbreken.
Ook bij de particuliere verhuurders doet dit probleem zich voor. Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, heeft hierover woensdag een brief gestuurd naar minister Blok.