Kritiek op verstrekken testmedicijn
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is kritisch op het verstrekken van experimentele medicijnen aan uitbehandelde patiënten. Via de bemiddelingssite mytomorrows.com kunnen patiënten sinds vandaag in contact komen met farmaceutische bedrijven en aan nog niet goedgekeurde medicijnen komen.
Volgens NPCF-directeur Wilna Wind is het belangrijk in wiens belang dat gebeurt. "Het gaat hier om uitermate kwetsbare mensen en dan kan het zijn dat patiënten zich aan elke strohalm vastklampen", zegt Wind. "Dan moet het niet zo zijn dat het een loze strohalm is waar mensen veel geld voor moeten betalen."
Volgens Wind is het belangrijk dat eerst duidelijk wordt wat de effecten van een medicijn zijn en wat voor bijwerkingen er kunnen optreden. "Daar zijn juist die uitgebreide protocollen voor."
15 jaar
Mede-oprichter Sjaak Vink van myTomorrows zegt dat via zijn site juist voorkomen wordt dat je als uitbehandelde patiënt lang moet wachten op een medicijn. Volgens hem duurt het bijna 15 jaar voordat een medicijn wordt goedgekeurd, terwijl farmaceuten al medicijnen klaar hebben liggen.
Wind erkent dat het nu soms lang duurt voordat medicijnen zijn goedgekeurd, maar volgens haar is alleen een rapport van een biotechbedrijf niet voldoende om het aan patiënten te verstrekken. In de rapporten staan volgens haar niet altijd de bijwerkingen van een middel.
De NPCF wil binnenkort in gesprek met de oprichters van myTomorrows. Ze verwacht dat ook artsen kritische vragen zullen stellen.