NOS NieuwsAangepast

Felle strijd gemeld rond Damascus

Syrische opstandelingen zeggen dat er zware gevechten aan de gang zijn in enkele voorsteden van Damascus. Vooral in Daraya, ten zuiden van de hoofdstad, en in Harasta aan de noordzijde zou strijd worden geleverd.

Ook in de grootste stad van het land, Aleppo, en in de zuidelijke stad Daraa zijn felle gevechten gaande. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een aan de opstandelingen gelieerde organisatie, heeft president Assad vooral versterkingen gestuurd naar Zuid-Syrië.

Kogelwerende vesten

Volgens persbureau AP hebben opstandelingen de afgelopen tijd in het gebied tussen de grens met Jordanië en Damascus veel terrein gewonnen. De opstandelingen zouden via de zuidelijke route proberen om de hoofdstad te bereiken.

Verslaggever Lex Runderkamp, die de afgelopen tijd in Syrië was, zegt dat de steun van het Westen (militaire uitrusting zoals nachtkijkers en kogelwerende vesten) zich vooral richt op de opstandelingen in het zuiden. Daar zouden vooral gematigde moslims vechten tegen het leger van president Assad; in Noord-Syrië is het radicale Al Nusra dominanter.

Peter Harling van de de International Crisis Group, een organisatie die advies geeft over het voorkomen en oplossen van conflicten, zegt in de Volkskrant dat in Zuid-Syrië "een enorm offensief aan de gang" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl